szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Romantikus hálók egyszerűen

Scheftsik Tamás, 2014. jún. 03.


A hálószoba sokak számára a romantika szentélye, ám a hangulat megteremtésében sokszor hibákat vétünk, amiknek köszönhetően összetörik az idill. Lássunk néhány ötletet, amivel mindenképpen sikeresek lehetünk

Romantikus hálók egyszerűen
Kép: www.hotstyledesign.com

Fény

A romantika ellensége az erős fény. Ennek megfelelően nem jó, ha egyetlen csillár van csak a szobában. Persze a központi egységre is szükség van, hiszen kelleni fog az erős fény is, amikor éppen nem a romantika a cél.

Ahhoz, hogy a hangulatot megadhassuk egészen kis teljesítményű lámpákkal érdemes dolgoznunk, és azok közül is olyanokkal, melyek magukban is mutatósak. Erre tökéletesek lehetnek a kis lámpások, melyekben eredetileg gyertyákat szoktak tartani. Bár a gyertya is alapvető romantika kellék, ha nem szeretnénk folyton a lefolyt viasszal, vagy a felforrósodó fém részekkel foglalkozni, akkor érdemes egy kicsit átalakítani. Az alját meg kell fúrni, és egy foglalatot kellé rögzíteni bele. Ha nincsenek lábai a lámpásunknak, akkor arra szükségünk lesz, mivel a kilógó vezetéken billegni fog a szerkezet. A foglalatba kicsi és kis fényerejű izzót keressünk, vagy a zsinórra építsünk egy fényerősség szabályozót, és már készen is vagyunk.

Akkor sem nyúlhatunk mellé, ha a kisebb lámpáknak színes üvegburákat adunk. Ezek lehetnek lógatottak is, vagy éppen magukban állók, de ha lehet, akkor kerüljük a klasszikus „lámpaernyő – lámpa” megoldásokat. Ezek ugyanis megszokottságuk miatt sokkal nehezebben teremtik meg a hangulatot.

Színek

Ha hálószoba, akkor szenvedély! Ebben az esetben pedig mindenképpen a vörös a jó választás. Ám az is igaz, hogy ez nem éppen egy egyszerűen kezelhető szín.

Ha a falakra szeretnénk tenni, akkor két variáció van: vagy hangár méretű a hálónk – ebben az esetben minden falon használhatjuk-, vagy egyetlen falra érdemes korlátozni a felvitelét. A többi ebben az esetben világos árnyalatokkal színezzük, így a szoba nem lesz luk hatású.

Könnyebb és talán praktikusabb is, ha a vöröset vagy a pirosat a lakás textiljeiben, a kiegészítőkben vagy éppen a bútorokban jelenik meg. Egy vörös sötétítőfüggöny, egy szőnyeg, vagy éppen a díszpárnák egy sematikus színű kanapén tökéletes megoldások lehetnek. Arra azonban itt is figyelni kell, hogy ne vigyük túlzásba. Ha a szőnyeg vörös, ahhoz már egy ilyen színű kanapé már nagyon sok lenne.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a vörös egy igen erőteljes szín. Ha a romantikát szeretnénk erősíteni, akkor pasztell árnyalatú anyagokkal dolgozzunk, ezzel vegyük el a szenvedélyes szín élét.

Nagy terek

Bár az emberek alapvetően szeretik a nagy tereket – főleg a szobákban – tény, hogy egy hatalmas helyiséget sokkal nehezebb romantikussá varázsolni. A romantika ugyanis könnyebben megtalálható egy olyan közegben, amiben egy kicsit el lehet bújni a világ elől. Erre való a halvány fény is, és ezért kellenek az apró kiegészítők. A gyertyák is meghittebbé, és egy kicsit kisebbé teszik a helyet, hiszen csak azok fénye mellett nem látjuk mekkora a szoba. Ha túl sok a hely, akkor érdemes könnyed, áttetsző anyagokkal szűkíteni azt. Így napközben az erősebb fénynél a szoba megőrzi a méreteit, de este az anyagot szépen lezárják a teret.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!