szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rovarriasztó növények

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 05.


Régóta tudjuk, hogy a növényi alapú rovarirtók mennyire hatékonyak. Régen a veteményeskertekben szokásos volt a konyhához közel ilyen növényeket ültetni, nemcsak kényelmi megfontolásokból, hanem azért is, hogy elűzzék a rovarokat és élősdieket.

Rovarriasztó növények

 A varádics például elijeszti a hangyákat. Ahol van zsálya vagy levendulabokor, ott ritka a kullancs. A farkasalma a háziállatok mellől is elűzi a tetveket, bolhákat. Csak néhány a számos rovart riasztó növények közül, melyek közismertek és hasznosak.

 

A kínaiak bizonyos fafajok, tapló vagy tömjén rudacskák füstjével riasztották el a rovarokat. Indiában a legyek távoltartására egy cseresznyeféleség leveleit használják. Összetörik és szétmorzsolják a szobában a leveleket. A kakukkfű, a csombor-menta, a ginkgófa, a bodza rovarűző hatása közismert. Egyes fajokat arra használnak, hogy a házat légytelenítsék és bolhátlanítsák velük. Afrikában ismernek egy szagos füvet, amely távol tarja cecelegyet, és mindenki tudja, hogy a cédrust, a tíkfát és a kvassziafát nem támadják meg a rovarok.

 

Több mint 3000 olyan növényt ismerünk, amely elűzi a rovarokat. Mára mégis nagyrészt feledésbe merült a növények tulajdonsága, helyettük ártalmas rovarirtó vegyszereket használnak.

 

Cédrusfa

A cédrusesszencia hatékony legyek, szúnyogok és molyok ellen. Egy cédrusesszenciával bevont puhafa láda éppoly biztosan elriasztja a molyokat, mint a cédrusfából készült láda. A cédrusfa szekrényeket időről időre tanácsos cédrusesszenciával meglocsolni, felfrissítésképpen.

 

Kámfor

Áztassunk kámforba egy szivacs vagy flanel-darabot, akasszuk fel a szobában, és megszabadulunk a szúnyogoktól. Ha a szőnyegeinket kámfor vagy szegfűszegporral szórjuk be, elpusztulnak a rajtuk élősködő lárvák.

 

Kamilla

Hogy fel ne faljanak bennünket a szúnyogok és más csúszó-mászó vagy repülő állatok, amikor a szabadban ebédelünk, vagy piknikezünk, a következő, tökéletes védelmet biztosító eljárás javasolható: készítsünk kamillavirágból erős főzetet, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Kenjük be testünk fedetlen részét ezzel a főzettel, és hagyjuk magunkra száradni. Messzire el fog kerülni bennünket minden rovar. A kamilla illata egyébként nagyon kellemes.

 

Citromfű

Párologtassunk el citromfű-esszenciát szeméttartónkban a legyek és más rovarok távoltartása céljából. Molyok ellen úgy használjuk fel ezt az anyagot is, mint a cédrusesszenciát.
A szabadban megterített asztal, vagy a fűre terített abrosz tájékáról is elűzhetjük a legyeket. Mossunk gondosan ki négy kis konzervdobozt, és szárítsuk meg őket a napon. Töltsünk mindegyikbe egy kávéskanál citromfű-esszenciát, és helyezzük az abrosz négy sarkára.

 

Menta

A menta vesszői és a mentaesszencia elriasztja a legyeket, bolhákat. Akasszunk mentacsokrot az ajtó, ablaknyílásokba, a kutya vagy a macska zugába, minden olyan helyre, amely máskülönben vonzaná a rovarokat és élősdieket.

 

Kvassziafa

Ez a fa Dél-Amerikából és az Antillákról származik. Szagtalan, de tartalmaz egy sajátos keserű hatóanyagot. Ez a keserű anyag teszi hatásos rovarölővé. Legyek ellen öntsünk fél liter forró vizet 7-8 kvassziaforgácsra, és édesítsük cukorral vagy melasszal. Amikor a keverék kihűlt, öntögessük szét csészékbe, és helyezzük ezeket a csészéket a légyjárta szobákba. Ez a keverék emberre és gerinces állatra egyaránt alkalmatlan.

 

Morzsika

A világ egyik legrégibb és legártalmatlanabb rovarölő szere az a por, amelyet ennek a krizantémfajtának a szárított virágaiból állítanak elő. Kínában legalább 2000 éve használják. A 19. században ez volt a perzsa rovarölő szerek egyik hatóeleme. A morzsikapor elpusztít minden vérszívó rovart: szúnyogot, legyet, bolhát, molyt, hangyát, csótányt stb. Nem ismerünk olyan rovart, amely ellenállóvá vált volna ezzel a figyelemreméltó növénnyel szemben.


A morzsika ártalmatlan az emberre és a melegvérű állatokra nézve. Nemcsak por alakban használhatjuk, hanem oldatban is. Porként alkalmazhatjuk magában, de keverhetjük liszttel is, hogy körülszórjuk vele a helyiségeket, különösen ott, ahol nyílás vagy repedés tátong. De készíthetünk erős főzetet belőle, s miután leszűrtük, párologtassuk el. A morzsika használata jóval kiterjedtebb az itt előadottaknál. Sokszor használják füstölőszerként vagy más növényekkel párosítva.

 

Szasszafrász

Erős szasszafrász-főzetet locsoljunk szét vagy párologtassunk el a házban a legyek távoltartására. Gyümölcskosarainktól távol tartják a legyeket, darazsakat és más rovarokat a beléjük helyezett szasszafrász-forgácsok.

 

Borsfű

Elhajtja a legyeket. Tanácsos borsfű-lébe mártott vattát vagy egy borfűvel töltött zacskót helyezni oda, ahol a macska vagy a kutya aludni szokott.
 

 

Kapcsolódó cikk:

Pihenőre térnek a rózsák

A migrénűző őszi margitvirág
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia