szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rózsaromantika rózsaszínben

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 15.


A rózsa, ez a pompás, nemes virág, nagy közkedveltségnek örvend. Hangulatában vitathatatlanul romantikus hatást kelt, és jelentése képzeletünkben is a romantikával fonódik össze.

Rózsaromantika rózsaszínben

Rózsával díszített kávéskészletek, rózsamintás selymek, rózsa az erkélyen, minden a rózsák által lesz romantikus. A rózsákkal díszített balkonon ne féljünk a cikornyás díszek használatától, a rózsák díszes környezetben mutatják meg valódi képességüket. Rózsakertünk azonban csak akkor lesz tökéletes, ha néhány illatos fajtát is telepítünk.

 

Bokor vagy futórózsa?

 

Szerencsére már egyáltalán nem jelent gondot a legkülönfélébb rózsafajták beszerzése. A törpe rózsák, amelyeket cserépben is tarthatunk, szépen díszlenek az asztalon. A kis növésű bokor fajták jól fejlődnek az erkélyládákban is. Nagyobbra növő fajtákat díszes edénybe telepítsünk, és esetenként tegyünk melléjük támaszt is. Ez utóbbi lehet szépen megmunkált kovácsoltvas vagy természetes anyag, például bambusz, ami egyszerre tetszetős és támasztéknak is megbízható.

 

Vagy mi lenne, ha a bejáratot ívesen körülfuttatnánk rózsával, mintegy mini lugast képezve? A növény számára a lehetőleg nem túl nagy vagy nehéz támasztékot a helyszínen építsük fel. A két végét süllyesszük az ajtó mellé állított rózsák talajába, felül pedig kössük össze a kettőt. A szerkezetet gondosan erősítsük a falhoz, így egy nagyobb szélvihar sem tudja majd feldönteni. Mindkét edénybe egy-egy tő rózsát telepítsünk, és kössük a támasztékhoz. Érdeklődjünk a kertészetben, hogy a nekünk tetsző színben melyik fajta lesz céljainkra a legalkalmasabb.

 

Kísérőnövények

 

Bármilyen szépek a rózsák önmagukban, bizonyos kísérőnövények még inkább kiemelik pompájukat. Válogathatunk a hideg, kék színű vagy a meleg, sárgás, pirosas virágok között. Romantikus hatású májusban a nagy szívvirág, megfelelő edényben tavaszi növényekkel kombinálva.


Rózsaszínű százszorszépek között jól mutat a kék nefelejcs, kék fátyola. Élénk és szép virágokat találunk a mályvafélék között. A futórózsák mellett jól mutatnak a különböző  pillangósvirágúak, amelyek a tám-rendszerre még fel is futtathatók, és virágaik között az élénk rózsaszínűtől a piroson át a sötét ibolyáig szinte minden árnyalatot megtalálhatunk. A nyáron virágzó mezei növények jó kontrasztot adnak a rózsák mellé. A kék minden árnyalatában jól kiegészíti a rózsaszínű virágokat. Ilyenek az évelő szarkalábfajok, az egynyári szarkaláb vagy a harangvirágok ibolyába hajló virágai. Különösen jól mutat a kis virágú, világos rózsaszín rózsák és a telt virágú, világos rózsaszínű törpe harangvirág kombinációja.

 

Ötlet - Megtévesztő „rózsaimitátorok”

 

Rózsára emlékeztető, az igazihoz szinte megtévesztésig hasonlító virágokat más növényeken is találunk. Ilyenek például a teltvirágú vízifuksziák, a gumós begóniák vagy a gólyaorrfélék között is. Néhány verbénának a színjátéka a megtévesztésig hasonlít a nyíló rózsák látványához.
 

Kapcsolódó cikk:

Ötletmorzsa - Szépséges asztali dísz

A mini rózsa

Rózsa, a virágok királynője
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia