szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saláta kicsit másképp

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 08.


A fészkes virágzatúak családjának Lactuca nemzetség változatos alakú, közel 100 fajt foglal magában. Az egyes fajok és változatok termesztése történelmi korok szerint változott.

Saláta kicsit másképp

Jelenleg Európában a fejes saláta (Lactuca sativa L.) a legnépszerűbb és az általánosan elterjedt. E fajnak egyik termesztett fajtája az áttelelő saláta. Ősének a keszegsalátát tartják, mely Közép-Európában, helyenként hazánkban is megtalálható. Erős karószerű főgyökere gyorsan és mélyen hatol a talajba.

 

Az áttelelő saláta - Lactuca sativa convar. capitata L. - Palántázáskor a főgyökere sérülékeny, ezért gyakran találunk kizárólag oldalgyökerekkel rendelkező növényt. Az első időszakban fejlődő tőlevelek szorosan tömörülő, fejszerű tőrózsát képeznek. A levelek színe a tompazöldtől a világoszöldig terjed, kicsik vagy közepes termetűek. A levél széle ép, gyengén hullámos, a levéllemez felülete sima.

 

Alacsony hőigényű zöldségféle. Nagy meleg hatására fejképződés nélkül magszárba szökik. Ez a tulajdonsága korlátot szab nyári termesztésének. Kiváló télállóságával viszont egyike a legkorábbi szabadföldi zöldségnövényeknek. Száraz, hideg teleken az állomány károsodhat, de hótakaróval hazánkban a leghidegebb teleken is szinte hiánytalanul megmarad.

 

A fényszegény téli hónapok után kora tavasszal megindul a fejképződés. A többi salátától eltérően, kevesebb vízzel is beéri. Csírázáskor, a palántanevelés alatt és kiültetés után igényli a legtöbb nedvességet. Tavasszal a téli csapadék elegendő a fejesedéshez. Mélyre hatoló gyökérzete szárazabb periódusokban is átsegíti. Nedves, de nem vízállásos, könnyen melegedő talajon díszlik a legjobban. Rossz vízgazdálkodású talajon nagy a kifagyás veszélye. Laza homoktalajon öntözéssel biztonságos a termesztése. Tápanyagigénye közepes, kombinált trágyázás szükséges számára, különösen nagy káliumigényét elégítsük ki.

 

Szeptember végéig lekerülő növények után ültethető. A szaporítás palántaneveléssel történik. A magokat augusztus végén ültessük el szabadföldi palántaágyba. A jó kelés érdekében a tűző naptól árnyékolókkal védhetjük. Palántanevelés alatt tartsuk folyamatosan nedvesen az ágyást, hogy a növekedés ne akadjon meg. A felszedést alapos öntözés előzi meg, mert a kis növények nagyon sérülékenyek. Október elejétől a fagyok beálltáig ültethetjük állandó helyére. Túl korai kiültetéskor, illetve hosszú őszön megkezdődik a fejesedés, ami az áttelelő képesség csökkenésével jár. Kiültetés után csak a bokrosodásig jussanak el.

 

Ültetéskor nagyon vigyázzunk arra, hogy ugyanolyan mélyen kerüljön a talajba növény, mint a palántaágyban volt. Mélyültetés esetén nem vagy csak rosszul fejesedik. Ültetés után vízzel iszapoljuk a gyökerek közé a földet. Igen óvatosan végezzük ezt a munkát. Helyesebb, ha kiültetés előtt öntözzük be a talajt. A fagyok beálltáig kis saraboló kapálással tegyük egyenletessé a talaj felszínét, hogy a téli csapadék egyenletesen jusson be a földbe.

 

Tavasszal a takaróanyagot távolítsuk el a tövek közül. Egy alkalommal, márciusban, a meginduláshoz nitrogéntartalmú műtrágyával fejtrágyázhatjuk. A műtrágyalencsék ne kerüljenek levélre, ezért ajánlatos vízben oldódó műtrágyát kijuttatni. Szedését a teljes fejnagyság elérésekkor végezzük, de saját felhasználásra már előbb is szedhetünk belőle.

 

A középkortól kezdve fokozatosan terjedt el egész Amerikában és Európában. Magyarországon a 17. századtól vannak írásos emlékeink termesztéséről. Jelentőségét annak köszönheti, hogy egyike a legkorábban fogyasztható zöldségféléknek. Ásványi és vitamintartalma felülmúlja a hajtatott salátákét. Hagyományos savanyúságként, leves vagy főzelék-alapanyagnak is megfelel.

Recept:

 

Salátafőzelék

6 fej saláta, 5 dk vaj, 1 húsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.
Megtisztítjuk a salátát és 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Megforrósítjuk a vajat, néhány percig pároljuk rajta a salátát. Nagyon kevés vizet öntünk alá és egy húsleveskockával ízesítjük. Sózni nem szükséges. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk, ha kell, kevés vizet öntünk még alá. Végül a tejfölt simára keverjük a liszttel, és besűrítjük a főzeléket.

 

Tejfölös- sajtos saláta
Hozzávalók: saláta, 2 dl tejföl, só, citromlé, porcukor, 10 dk márványsajt, curry-por, majoránna.
A tejfölbe kevés citromlevet, porcukrot, sót teszünk és belereszeljük a márványsajtot vagy ementáli sajtot. Ízesíthető curry-porral, majoránnával vagy leves-ízesítővel is. Nagyon jó ízt ad a reszelt zellergyökér vagy a finomra vágott zeller-zöld is. A kész mártást a megtisztított salátára öntjük.

 

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a cékla?

Saláta, a zöld vitamin

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia