szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

Topor Erika, 2013. jún. 19.


Alig várjuk, hogy a saláta fejesedjen, és szomorúan tapasztaljuk, hogy rajtunk kívül valaki más is igencsak szereti fellakmározni a fejes salátát. Nézzük meg, kik vagy mik lehetnek a gyanúsak a témában!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

A legszembetűnőbb a leveleken és a hajtásokon esett sérelmek. A levéltetvek előszeretettel károsítják a fejes salátát. Ilyenkor a hajtáscsúcsok leszáradnak, a levelek fodrosodnak. Ha közelebb hajolunk, könnyen észrevehetőek a zöld vagy vörös színű levéltetvek. Védekezni ellene kétféle módon lehet. Ha már fogyasztható lenne a saláta, akkor szüreteljük le a fejeket és nagy vízsugárral mossuk le róla a levéltetveket. Amennyiben még a fejet szeretnénk nőni hagyni, akkor levéltetű elleni szerrel permetezzünk, de minden esetben figyeljük meg a szükséges egészségügyi várakozási időt!

Gyakori probléma – mely ráadásul eléggé rontja a látványt is, ha ragacsos és/vagy fénylő nyálkanyomok vannak a levelek mentén, ráadásul imitt-amott még bele is rágtak a levelekbe. Ez biztos a csigák kártételére utaló nyomok.

Amennyiben még a növények csak palánta korban vannak, megjelenhet a palántadőlés, és hervadás. Ezt a Phytium nevű gomba okozza, és bio-védekezésként a palánták gyökerének agyagpépbe vagy zsurlólébe való áztatása ajánlott.

A barna peronoszpóra szintén egy gombafaj, mely a salátát előszeretettel pusztítja. Jele a levelek színén a sárgás beszáradó foltok jelenléte. A fonákon szürkés bevonat is megfigyelhető. Réztartalmú szerekkel védekezünk ellene.

A szürkepenész, feketerothadás, fehérpenészes rothadás mind gomba okozta kár. Jellemző rá a gátolt fejesedés, barna, ernyedt levelek, a gyökérnyakon fehér penészgyep, és a talajhoz érő levelek lerothadása.

Amennyiben a levélszéle a károsodott, akkor többnyire az időjárásra vagy magunkra kell gyanakodni. Az időjárás okozta károk közé tartozik a Nap perzselése, és az időjárási változások, viszont a túltrágyázásnál magunkat okolhatjuk a barna levélszélekért.

A föld alatti részeket is szeretik sokan. A lerágott gyökerekért felelőssé tehetők a drótférgek, a bagolylepke (un. mocskos pajorok), a hernyók, pajorok, egerek és a lótetű. A drótférgek elleni bio-módszer a félbevágott burgonya kihelyezése az ágyásba.

Nem utolsó sorban a gyökértetvek is károkat okozhatnak a salátánkban, ilyenkor elhúzódik, vagy teljesen leáll a növekedés, és gyenge a fejesedés. Bio-módszer: a szabaddá tett gyökereket gyakorta öntözzük be gilisztaűző varádics levével. 

Kapcsolódó cikk:

Tippek a zöldségfélék termesztéséhez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia