szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárga árvacsalán

Nagy Mihály, 2011. márc. 28.


Nedves talajú erdőkben, árokpartján, cserjésekben nő, ahol a csípős csalán is megterem. Virágzási ideje április-május, hegyvidéken később is. Hosszú gyöktörzse 50 cm magas egyenes szárat hajt, levelei keresztben állnak átellenesen, tojás alakúak, fűrészelt szélűek, a virágai a levélhónaljban helyezkednek el.

Sárga árvacsalán

Levelét és virágát gyűjtjük. Hasonlóan a sárga árvacsalánhoz, a fehér árvacsalán - Lamium album - is kitűnő gyógynövény. Májustól októberig virágzik.
A sárga árvacsalán - Lamium galeobdolon - árnyékos, friss gyomtársulásokban, utak mentén találjuk. Leveleit is virágját gyűjtjük. A belőle készült tea segít a nőknek a súlyosabb altesti, menstruációs panaszok esetén. Naponta két csészével kell elfogyasztani belőle.

 

Vértisztító hatású, használ ideges álmatlanság ellen is. A sárgacsalán virágját és levelét vizelési zavarok, hólyagpanaszok, csípős vizelet, súlyos vesebetegség és szív ödéma gyógyítására is használjuk.
Emésztési zavarok, görvélykór és bőrkiütések ellen a virágját alkalmazzuk. Ilyenkor egy csésze teát fogyasszunk el délelőtt.
Fekélyekre és visszerekre teafőzetes borogatást rakjunk. Gyógyíthatatlan vesezsugor, vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén nagyon jó eredményt ad a sárga árvacsalán, a közönséges galaj és az aranyvessző egyenlő arányú keveréke.

 

Felhasználási módok:

 

Tea főzet: 1 púpozott teáskanálnyi sárga árvacsalánt adunk 1/4 liter vízhez. Csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

 

Borogatás: 3 púpozott teáskanállal 1/4 liter vízhez adunk, forraljuk, rövid ideig állni hagyjuk. A főzettel benedvesítünk egy kendőt, és meleg borogatásként használjuk.

 

Tea keverék: sárga árvacsalánt, közönséges galajt és aranyvesszőt 1:1 arányban összekeverünk. Ebből a keverékből egy púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, majd forrázzuk.

 

Kapcsolódó cikk:
A vértisztító sárga árvacsalán
Csodaszer szárított levelekből?!
A vesekő ellensége
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!