szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárga foltok a leveleken, szinte fajtól függetlenül

Esvég Csaba     34 napja     0 megtekintés
Tisztelt Szakértő!
Néhány éve jelent meg kertemben a leveleken sárga foltokként megjelenő betegség, amely az idő előrehaladtával nagyon legyengíti a növényt, többek közt a levelek torzításával. A furcsasága, hogy erősen támadja a borostyánt, amiről mindenütt azt olvastam, hogy nincs ismert betegsége, de szinte bármit megfertőz, a gyomoktól a rukkolán keresztül a répáig. Újabban a meténgen is megjelenni látom, bár ott a foltok nem jellemzők, csak a torzulás és a száradás (talán mégsem ugyanaz...). Eléggé elkeserítő a helyzet, remélem, tudna nekem valami tanácsot adni a fertőzéssel és ellenszerével kapcsolatosan! Előre is köszönet a válaszáért!
(Itt van még pár kép, ami csatolva nem fért el: https://photos.app.goo.gl/xf2jn3T3bAZa4sYT8)
0
0
szavazat
Sárga foltok a leveleken, szinte fajtól függetlenül Sárga foltok a leveleken, szinte fajtól függetlenül Sárga foltok a leveleken, szinte fajtól függetlenül Sárga foltok a leveleken, szinte fajtól függetlenül


7 HozzászólásEsvég Csaba
2020. jún. 14. (29 napja)
Ja, és már a kecskerágó is...
Esvég Csaba
2020. jún. 14. (29 napja)
A hozzászóláshoz is csatoltam pár új képet, de nem látom megjelenni őket. Ide is feltettem, innen is letölthetők:
https://photos.app.goo.gl/xf2jn3T3bAZa4sYT8
Esvég Csaba
2020. jún. 14. (29 napja)
A borostyánon az elhalás csak ott jelentkezik, ahol a foltosodás. A sárga foltok először a friss hajtásokon mutatkoznak, aztán a levelek fodrosodni kezdenek, eltorzulnak, nem is nőnek meg teljes, kifejlett méretükre. A szár elgyengül, nem kapaszkodik a szokásos erősséggel, két ujjal megfogva le lehet választani a falról. És a végén megjelennek a száraz levelek. Nincs teljes pusztulás, csak erős legyengülés.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Esvég Csaba
2020. jún. 14. (29 napja)
Persze, elmentheti.
Sejtettem én, hogy vírus, a tünetek alapján. Csak az volt furcsa, hogy ennyi, abszolút eltérő fajon jelentek meg a tünetek, köztük például a rukkolán, amit semmilyen rovar nem támad (én legalábbis nem tapasztalok rajta semmilyen kártevést.) De már most a paradicsom is nagyon csúnya, pillanatok alatt terjedtek el rajta a tünetek, bő egy hete ültettem...
Kattintson a képre a nagyításhoz
Varga László
2020. jún. 12. (31 napja)
A borostyánon a barnuló elhalások, azok nem feltétlenül köthetők ehhez, az élettani elhalás is lehet, de a többi, az sajnos vírus.
Varga László
2020. jún. 12. (31 napja)
Egyébként jók a képek! Elmenthetem őket?
Varga László
2020. jún. 12. (31 napja)
Üdv!
Ez vírus tünet! Mint ahogy a humán orvoslásban, úgy a növények esetén sincs rá gyógyszer! A rovarok terjesztik, azaz azok ellen kellene permetezéssel védekezni.


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.