szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sietős! Dézsás növények átültetése

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 26.


Ha márciusban és áprilisban elmulasztottuk átültetni a erélyes növekedésű dézsás növényeket, most augusztusban ezt még megejthetjük. De csak akkor kell átültetni, ha a gyökér teljesen átszőtte a földet az edényben. Ez a gyorsan növő citrusfélékre is érvényes. 

Sietős! Dézsás növények átültetése

Az új edény csak 1-2 mérettel legyen nagyobb, mint a régi. A túl nagy edény nem kedvez a gyökér egészséges fejlődésének. A frissen átültetett növényt a következő időszakban ápoljuk gondosan, és a földjét tartsuk nedvese.

Látványosság az új-zélandi len

Dekoratív örökzöld lombjával nagyon jól mutat önmagában a pihenőhelyen vagy a ház bejárata ellőtt, de réskitöltésnek is való a virágos növények között, a teraszra. A fűszerű új-zélandi len idővel dús zsombékot alkot, anélkül, hogy a formáját elvesztené. A nagyobb példányok akár a 2 méter magasságot is elérhetik. Idősebb korában nyáron szép narancsbarna virágai díszítik. Az Új-Zélandról származó növény nem számít igényesnek, félárnyékos és napos helyen egyaránt jól érzi magát. Azt sem veszi rossz néven, ha rövid időre megfeledkezünk róla. Enyhe mínusz fokokat elvisel, de legjobb a lakásban teleltetni, világos helyen, 10 fokos hőmérsékleten.

Gracilis púderpamacsbokor

A púderpamacsbokor gömbölyded, finom illatú virágcserjéi hópelyhekre emlékeztetnek. A dél-amerikai örökzöld szépség tavasztól őszig virágzik. Akácszerű leveleivel és bokros növésével a dézsás növény bármelyik télikertnek dísze lehet. A fagyra érzékeny cserjét májusban kitehetjük a szabadba, és a nyári hónapokat a balkonon töltheti. Legjobb számára egy napsütéses hely, a földjét pedig tartsuk egyenletesen nedvesen.

Fukszia szaporítása dugványról

Jól gondozva és megfelelő helyen teleltetve a fukszia akár tíz évet is élhet. Kedvenc fajtánkat mi magunk is szaporíthatjuk. Augusztus a legalkalmasabb időpont a nyári dugvány levágására, melyről erős, fajtatiszta növényt nevelhetünk.

A lágyszárú dugványokat az anyanövény egyik erős hajtásáról vágjuk le, a harmadik levélpár alatt, közvetlenül a levéltőnél. A két alsó levelet óvatosan vágjuk le. A friss dugvány vágott végét mártsuk gyökereztető hormonba, ami serkenti a gyökér fejlődését, növekedését.

Hajtató-földdel töltsünk meg egy kis cserepet, és a dugványokat óvatosan nyomjuk be a földbe, egymástól egyenlő távolságra, majd nedvesítsük meg a földet.

A cserepet fedjük le egy üveggel, vagy húzzunk rá átlátszó műanyag zacskót, hogy a dugványok rendesen begyökeresedjenek, és tegyük világos, meleg helyre. Szükség szerint öntözzük, és csak kb. 2 hét után szellőztessük alkalmanként.

4-5 héttel később, amikor a dugványok begyökeresedtek, egyesével ültessük át virágfölddel töltött cserepekbe. 

Kapcsolódó cikk: A sokoldalú futónövény titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia