szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Spórolj a hellyel! Kell a kamra?

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 15.


Mindenki szereti a biztonságot, és azt, ha éppen vacsorát készít, vagy mondjuk tortát süt, és elfogy valami, akkor nem kell az egészet otthagyni és leszaladni a boltba, hanem van hova nyúlni. A tartalékok képzésének ideális helye a kamra, ami azonban nem kell, hogy feltétlenül egy másik helyiséget jelentsen.

Spórolj a hellyel! Kell a kamra?

Kell-e a spájz?

Ezt a kérdést mindenkinek magának kell eldöntenie. Tulajdonképpen, ha belegondolunk, nagyon rossz oldala nincs annak, ha az embernek van egy kamrája. Talán csak annyi, hogy a lakásból egy kisebb helyiséget el fog foglalni, tehát ügyesen kell kialakítani. De ha valakinek nincs ennyi helye, viszont kreatív akkor kamrát létrehozhat úgy is, hogy nem kell hozzá külön szoba.

Előnyei pedig vannak bőven! Amellett, hogy az élelmiszerek egy helyen vannak, lehetőségünk van a tartalékolásra is. Persze nem arról van szó, hogy tonnányi tartós ételt kell beszerezni, csupán arról, hogy ha valami elfogy, akkor nem kell egyből a boltba rohanni, hanem elég csak a kamrát kinyitni, és ott van lekvár, zöldség, liszt, cukor szinte minden, ami kell!

Szoba

Ha valakinek van elég helye, akkor lehetőleg egy külön helyiséget szemeljen ki kamrának. Ez legyen a konyha közvetlen közelében, elvégre itt fogjuk a legtöbbet használni a benne lévő dolgokat. Nem kell nagy szobára gondolni, igazság szerint az sem lényeges, hogy egy ember beférjen. A kifelé nyíló ajtóval ez a gond megoldódik, hiszen a kamrában nem nekünk, hanem az élelemnek kell lennie.

Mindenképen érdemes bepolcozni a helyiséget. A szekrény is jó ötlet lehet, de azzal számoljunk, hogy elég sok helyet foglal, ráadásul, ha ajtaja is van, akkor annak a nyithatóságát is biztosítani kell. A polcokkal ellentétben nincs semmi gondunk, és a padlótól a plafonig felrakhatjuk őket. Kényelmesen elfér rajtuk szinte minden, és ami esetleg mégsem – mert mondjuk túl nehéz – annak a földön még mindig találhatunk helyet. Érdemes arra is figyelni, hogy a kamrát ne dézsmálhassák meg a kedvenceink, és lehetőleg a rágcsálók se juthassanak be. Az ablakát helyezzük magasra, és az ajtót is mindig tartsuk csukva, illetve mindkét esetben figyeljünk arra, hogy hézagok nélkül záródjanak. Az állatok ugyanis meglepően kis helyeken is átpréselik magukat, ha élelemről van szó.

Szekrény

Ha nincs külön szoba kamra céljára, akkor megteszi egy szekrény is, sőt az sem lényeg, hogy egyetlen darabban legyenek elpakolva a dolgok. Ideálisabb, ha be tudunk állítani egy nagyobb, nyitható ajtós és polcokkal megrakott szekrényt, mert ha minden egy helyen van, akkor könnyebb átlátni, hogy miből mennyi van, és esetleg mi az, amit pótolni kell. Ha ez nem megoldható, akkor a konyhaszekrények egy része is átalakulhat kamrává, csak annyi kell hozzá, hogy a tányéroknak, edényeknek másik helyet találjunk.

Ha a konyha is túl kicsi ehhez a tárolóhoz, akkor sem kell csüggedni. Egy kamraszekrény tulajdonképpen bárhol elhelyezhető, ha jól álcázzuk. Ehhez nem kell más, csak hogy teljesen zárható legyen, illetve az, hogy ne üssön el a környezetétől. Ettől függetlenül persze nem a legjobb ötlet a nappaliban tárolni a lisztet, cukrot, de megoldható. A legjobb mégis az – persze csak a konyha után – ha a pincében találunk neki helyet. Így a zöldségek is tovább megőrzik majd a frissességüket, ami a szekrényes tárolás esetében pedig kétséges lehet.
Hozzászólások (2)

Ősz Ilona
2013. okt. 19. (3 268 napja)
ami lemaradt az előbb!
Kattintson a képre a nagyításhoz
Ősz Ilona
2013. okt. 19. (3 268 napja)
Lakótelepi lakásban lakom.
az előszoba beépített gardrob szekrénye évek óta spájzként funkcionál.
Igaz meg kellett erősíteni a polctartókat, mert előfordult egyszer, hogy 2 polc leszakadt hajnali éjjel 2 órakor a befőttekkel együtt (59 üvegből 9 maradt épségben).
Reggelig kellett eltüntetni a nyomokat, lekvár, oliva és egyéb szétfröccsenő foltokat. De most stabil kamraként szolgál. Minden van ott a burgonyát és hagymát kivéve.
Többen átvették ezt a gyakorlatot az ismerőseim közül.
Kattintson a képre a nagyításhoz


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia