szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Spórolj okosan a fűtéssel!

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 09.


Amikor arról van szó, hogy elég korszerű-e a fűtrésünk, akkor nekünk, akik nem vagyunk szakemberek, sokkal inkább az jár a fejünkben, hogy vajon lehetne olcsóbban is megoldani a fűtért?

Spórolj okosan a fűtéssel!

Nos, ma már ebben a kérdésben is hatalmas választékkal találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyen személyre lehet szabni a meleget a lakásban. Hiszen ahány ház, annyi szokás, ezért egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a fűtési technika megfelelő lesz.

Gáz

Elterjedt forma, és kedvelt is, hiszen különösebb beavatkozás nélkül lehet melegen tartani a lakást. Azok, akik éppen építkeznek, szembesülhetnek két problémával is: egyrészt a kiépítése nem éppen olcsó mulatság, arról nem is beszélve, hogy a gázművek munkatempója finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után. Ettől függetlenül elterjedt, hiszen nehéz űberelni azt az érzést, amikor az ember hazaér, és meleg fogadja a lakásban. A fenntartási költségei sokszor a horror kategóriába esnek, ezért az előző mondat inkább így néz ki: nehéz űberelni azt az érzést, amikor az ember hazaér, és viszonylagos meleg fogadja. A gáz fűtési rendszerek egyik nagy hátránya, hogy nagyjából 10 évenként a kazán cserére szorul (már ha szeretnénk korszerűsíteni, bár a beruházás megtérülése hosszú), és annak lehetősége, hogy a gáz ára csökkeni fog elég kicsi.

Villany

A villanyfűtéssel kapcsolatban a legtöbbünknek az olajradiátor, vagy a hősugárzó ugrik be, amikor valaki azt mondja, hogy ezekkel is lehet fűteni, akkor joggal kapunk a szívünkhöz, hiszen tudjuk, mennyivel dobja meg a számlákat ezeknek az eszközöknek a működtetése. Azonban azt tudni kell, hogy ahogyan a mobiltelefonok, úgy az elektromos fűtési eszközök is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ráadásul a villanyfűtésben is vannak variációk, az egyszerű fűtőtesttől egészen az infra fűtésig. Előnye, hogy – akárcsak a gáznál – nagyon egyszerűen melegíthető vele a tér, hiszen automata a rendszer. Természetesen nem mindegy az ár sem, de itt is van jó hír: a villanyfűtés fenntartása nagyságrendileg megegyezik a gázéval, vagy az alatt marad.

Az igazi spórolás tehát a kiépítésénél van, hiszen nem kell radiátorokat venni, csövezni, és kéményt építeni, ezek nélkül is működik, így elkészítése nagyjából a hatoda a gázfűtésének (egy 50 nm-es lakással számolva). Külön jó oldala, hogy az elektromos fűtés fejleszthető. Hiú ábránd abban reménykedni, hogy az elektromos energia ára kevesebb lesz. Ellenben ez a fűtési rendszer fejleszthető, amivel pedig minimálissá tehetőek a fűtési költségek. Hiszen a tetőn alkalmazhatunk napelemeket, vagy házi szélerőműveket, amik ugyan nem olcsóak, ám az általuk termelt energia kielégíti a ház szükségleteit, és még a hálózatba is vissza lehet táplálni.

Fa

A megújuló energiaforrás miatt a fa fűtés is környezetbarát, de persze ehhez be kell tartani néhány alapszabályt. Ezek között szerepel, hogy nem fa matuzsálemeket kell kidönteni, illetve minden kivágott növény után ültetni is kell, hogy a CO2-ot megkösse. A fával való fűtés előnye, hogy nem függ a szolgáltatóktól, ez azonban nem jelenti azt, hogy olcsó lenne. Valamennyivel valóban kevesebbe kerül, mint a gáz, de a különbség nem olyan nagy, és az sem elhanyagolható, hogy a fával való fűtés körülményes művelet. Hiszen amikor hazaérünk, akkor nincs kellemes meleg, és még legalább fél óra, mire a radiátorok leadják a hőt, és a komfortérzetünk helyreáll.

Ráadásul elég sok kosszal is jár, hiszen a fahasábokról lepattognak kéregdarabok, és a hamutálcát is rendszeresen cserélni kell. Cserébe azonban olyan élménnyel lehetünk gazdagabbak, amit csak a pattogó tűz tud előidézni, igaz, ehhez látványkályha, kandalló, vagy üvegajtós cserép, illetve tömegkályha kell. Ha ügyesek vagyunk, és áldozunk a rendszer kiépítésére – ami sokszor nagyobb költség, mint a gáz esetében – akkor viszont elérhető, hogy a költségeket minimalizáljuk, ám tény, hogy a befektetés megtérülése nagyon hosszú.

Kapcsolódó cikk:

Extrém és utánozhatatlan burkolatok

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!