szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Steampunk a lakberendezésben

Scheftsik Tamás, 2014. máj. 09.


A steampunk nem éppen a legelterjedtebb stílusok egyike. Sokan a név hallatán nem is igazán tudják mihez kapcsolni. Pedig igencsak figyelemreméltó irányzat mind a divat, mind a lakberendezés területén.

Steampunk a lakberendezésben
Kép: www.urbaneform.com

A steampunk, vagy ha úgy jobban tetszik, a gőzpunk egy olyan stílus és művészeti irányzat, mely alap elemeit a neoviktoriánus stílusból meríti. Egyszerűbben fogalmazva a divatban az igen elegáns, viktoriánus korabeli ruhákat vegyítik egyfajta robotikával, mindezt kissé rusztikus formában. A ruhákon megjelenő fogaskerék motívumok, az ékszerek és a kalapok díszei is mind meghökkentőek, és olyan érzést keltenek, mintha egy sci-fi-be csöppentünk volna, ahol az emberek valamiért visszatértek az 1900 évek formavilágához.

A steampunk egyediségének köszönhetően olyan fantasztikus, és hangulatos lakberendezési megoldásokat tesz lehetővé, amikkel igen ritkán találkozhatunk, ám kifejezetten irigyelhetjük is azokat.

Nagyban

Ha szeretnénk ezt a stílust becsempészni a lakásunkba a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha a fürdőszobában kezdünk. A steampunk előszeretettel mutatja meg a szerkezeteket a maguk csupaszságában, a fogaskerekekkel, a csövekkel és minden egyéb kiegészítővel együtt, amiket sokszor csak a filmekben megjelenő hatalmas hajók gépházaiban láthatunk. Ennek megfelelően, aki ilyen fürdőszobát szeretne, az rögtön felejtse is el a rejtett csöveket. Helyettük inkább a réz kiviteleket válassza, azokból pedig sokat, gomb csatlakozásokkal, akár ál nyomásmérőkkel.

Ez a motívum, vagyis a csövek nem feltétlenül csak a vízvezetékekhez kapcsolódhatnak. A lámpák is ezeken állhatnak, de a mosdó is kapaszkodhat csőrendszerbe. A lényeg a fémek látványa, a rusztikus hangulat, és a rengeteg pőre alkatrész.

Kicsiben

Akinek egy kicsit sok lenne egyszerre egy egész helyiség átalakítása, az kezdheti kicsiben is. erre tökéletesen alkalmas például egy falióra, esetleg egy díszpárna. A lényeg itt is a mechanikus szerkezetek pőresége, a fogaskerekek megjelenése.  Legyen szó stilizált megjelenésről, vagy valósról, mindkét esetben érdemes arra figyelni, hogy ez a stílus nagyon egyedi, ezért viszonylag nehezen illeszthető a legelterjedtebb megoldásokhoz. Egy ilyen motívum inkább a sötétebb, barnás árnyalatokkal mutat, semmi esetre sem egy rikító és harsány színnel. A környezetében is érdemes arra törekedni, hogy letisztult, egyszerű formák és anyagok jelenjenek meg, mert az erősen díszített kiegészítőkkel nem mutat.

Akit elkap a hév…

A steampunk egy érdekes irányzat: az ember óvatosan ismerkedik vele, csak egy – egy kisebb darabot szerez be ebben a stílusban, és mire észbe kap, megszállottan gyűjti a fém alkatrészekkel rendelkező, kiszuperált dolgokat és a viktoriánus ruhákat, hogy maga is alkothasson valami steampunkosat. Erre pedig megvan a lehetőség, hiszen igazán nem kell sok dolog hozzá, szintre csak kézügyesség, bár abból nem kevés.

Kissé nehezíti a dolgunkat, hogy a legtöbb óra, illetve más mechanikus kütyü alkatrészei ma már műanyagok, így ezeket nem tudjuk felhasználni. De ez ne tartson vissza senkit, hiszen egy kis bronzos festékkel megoldhatjuk a problémát. A festék azt is lehetővé teszi, hogy a lakásban több helyen megjelenjenek a fogaskerekek, esetleg a lakás stilizált acélszerkezete. Itt azonban a kevesebb több elve érvényesül: ha túl nagy felületet dolgozunk ki aprólékosan, akkor egyrészt elveszünk a részletekben, másrészt a szobát is összenyomhatjuk, arról nem is beszélve, hogy ez a falfelület pakolás szempontjából teljesen kiesik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!