szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Strandszezon a kertben: a biomedencékről

Szépzöld, 2010. máj. 31.


Napjainkban már nem ritka, hogy a kertes házakhoz már medence is tartozik. Sokak számára azonban gondot okoz a folyamatos vegyszerezés alkalmazása, amely nem csupán rendszeres anyagi ráfordítást igényel, de - különösen a klór - nem tesz jót a bőrnek.

Strandszezon a kertben: a biomedencékről

Jellegzetes, erős szaga miatt pedig nem szívesen alkalmazzák. Ilyen esetekre jelenthet megoldást, ha bio-medencét alakítunk ki kertünkben.

A biomedence látszólag semmiben nem különbözik a vegyszerrel tisztítottaktól, formára ugyanolyan, mint egy hagyományos kerti- vagy úszómedence. A lényegi eltérés a tisztítás mikéntjében rejlik: a szerves szennyeződéseket speciális bio-szűrők semlegesítik. Ezeknél a medencéknél tulajdonképpen mesterségesen létrehozott ökológiai rendszereket alakítanak ki a gyártók, melynek során a medence vízközege hasonlatos lesz a természetes vizekéhez. Azonban a szűrést itt nem növények végzik, hanem baktériumok.

 

A biomedencék elsődleges jellemzője, hogy felépítésük szerint egymástól két, jól elkülöníthető részük van:

1. a fürdésre szolgáló vízfelület (úszózóna);
2. a víztisztító rész, melyben az elhasznált víz regenerációja folyik (szűrőzóna).

 

A szerves szennyeződések kiszűrése más az úszózóna részben megkezdődnek. A víz körforgását itt is vízforgató berendezés végzi, de a rendszer nem keveredik össze a talajvízzel. A nagyobb, szilárd szennyeződéseket itt is a túlfolyó fogja fel. Az ez alatt lehelyezkedő csőrendszeren keresztül kerül a víz a szűrőzónába.

A szivattyú segítségével átmozgatott vízben mikroorganizmusok (a megfelelő baktériumok) kiszűrik a kórokozókat, illetve azok tápanyagát (elsősorban a foszfort) megkötik, majd lebontják. A megfelelő szűrést végző baktériumokat speciális granulátum formájában juttatják a gyártók a rendszerbe. Az úszófelület a teljes medencének legtöbbször a 70-80%-át teszi ki, így a jó helykihasználás is biztosítva van. Ennek megfelelően, már igen kicsi medencéknél (akár 25 nm-estől) is érdemes beépíteni a bio-filteres rendszert.

 

A fent említett biológiai szűrőrendszer előnye még az is, hogy a víz minősége állandóan megfelelő, azaz egész évben ugyanolyan. Az elpárolgott vagy a karbantartás során kiszivattyúzott vízmennyiséget természetesen itt is szükséges pótolni, de a vizet nem kell teljesen lecserélni.

 

A biomedence tisztítása így nem vesz több időt igénybe, mint egy ugyanakkora hagyományos medencénél. Ezeket a munkálatokat inkább nyáron, két-háromhetente tanácsos elvégezni, ilyenkor esetleg csempékre lerakódott szennyeződést távolítjuk el, mely során a szennyeződéseket kevés vízzel együtt kiszivattyúzzuk a medencéből.

 

Bár a biomedence kialakítása többe kerül, mint a hagyományos medencéké, de a későbbi, jóval alacsonyabb fenntartási költségek miatt ez az ár hamar megtérül, ráadásul környezettudatos, öntisztuló kerti fürdőhelyet tudhatunk magunkénak. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

 

Kapcsolódó könyv:

Fürdőmedencék

Fürdőmedencék és pezsgőfürdők kezelése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!