szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sütis-tortás trükkök

Sulyok Józsefné, 2012. febr. 14.


Szilárd sütemények, amelyek már kicsit kiszáradtak, újra finomak lesznek, ha a felületüket tejjel bekeni, és rövid időre újra a sütőbe teszi. Még hosszabban eltart a sütemény, ha alufóliába csomagolva, hűtőben tárolja.

 

Sütis-tortás trükkök

A fémből készült sütőforma könnyen megrozsdásodik, ha gyakran mossa. Legjobb, ha használat után, csak kitörli kendővel.

 

Nincs egy csepp porcukor sem otthon? Kristálycukorból a legfinomabb porcukrot készítheti el. Mákot is kiválóan darálhat kávédarálón. Utóbbit cukorral együtt tegye a gépbe, mert a mákban lévő olaj „besülhet”

 

Először teljesen hűtse le a tortát, csak aztán díszítse fel gyümölccsel és tejszínnel.

 

Tegyen a tortára egy papírból kivágott mintát, majd szórja be porcukorral. Ha óvatosan veszi le a papírt, nagyon szép dekorációt kap.

 

Gumimacis torta a legjobb ajándék a gyerekeknek számára. Állítsa a kicsi tarka gumimacikat a torta tetejére. Picit nyomja bele őket, nehogy kiessenek.

 

Ha a cukormáz mattra sikerült, kenje be a tetejét konyakkal, és máris megfelelő a csillogás.

 

A torta vagy a süteménymáz jobban takar, és könnyebben szeletelhető, ha keverése közben forró víz helyett hideget használunk.

 

Hogy a máz ne tudjon beszívódni a süteménybe vagy a tortába, kenjen alá vékonyan lekvárt. Így szépen megmarad a máz, és az is kellemesebb lesz.

 

Hogy a cukormáz ne csak édesnek hasson, keverjen a porcukor mellé narancs vagy citromlevet. Tartósabb lesz a cukormáz, ha pár csepp tojásfehérjét is hozzákever.

 

Hogy a cukormáz (pl. karácsonyi süteményekhez) szép fehér maradjon, keverje forró tej helyett vízzel. Úgy lesz rózsaszínű a cukormázza, ha a fehér mázat egy kevés meggy, cseresznye vagy sárgarépa lével keveri össze.

 

Mázas süteményét, tortáját állítsa hideg helyiségbe. Semmiképpen ne tegye hűtőszekrénybe. A máz ugyanis az erős hőmérséklet-különbség hatására, csúnya formát vehet fel.

 

Hogy a tortájának, süteményének máza ne törjön el szeletelés közben, minden szelet előtt mártsa a kést forró vízbe. Még a tejszínhab tortát is könnyebb így felvágni.

 

A mázzal leöntött sütemények sokkal hosszabb ideg maradnak szaftosak. Az igazi máznak mindig passzolni kell a sütemény ízéhez. Tehát a csoki-máz a márványsüteményekhez, a citrommáz az édes aprósüteményekhez.

 

Kapcsolódó cikk:

Meggyes torta

Francia vaníliakrémtorta


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!