szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sütőtök, hagyjunk neki időt

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 22.


A valódi sütőtök hosszú tenyészidejű, érésig hat hónap is eltelik. 

Sütőtök, hagyjunk neki időt

Jó körülmények között hatalmas terméseket hoz. Főleg meleg vidékek növénye, de vannak fajtái, amelyek hűvösebb helyeken is beérik. Minden fajta termesztési módszere megegyezik. Egy szép nagy, sütőtök akár a kert dísze is lehet. A belsejét feldolgozhatjuk kockára vágva savanyúságként, lének, főzeléknek, édesítve lekvárnak, de sütve is fogyasztható.

Finom sárga húsú, hatalmas terméseket fejleszt a „Nagydabasi” fajta. A Bébi termése körte alakú, nagyon kellemes ízű húsa van. Magas karotin-tartalma és mérete miatt egyre jobban elterjed.

Valamennyi tökféle  jól trágyázott talajt kíván, ezért földjébe komposztot vagy érett trágyát kell bedolgozni. Az ideális pH-érték 6 körül van.

Üvegházban áprilisban cserepekbe 2-2 szem magot ültessünk, kelés után a gyengébb tövet dobjuk el. A legtöbb sütőtök helyigényes növény, hosszú indákat fejleszt, ezért a májusi fagyok után kb. 90 cm-es tőtávolságra ültessük. A szabad földbe május elején vethetjük. Júliustól szeptemberig 10-12 naponként trágyalevezzük. A hímvirágokat nem kell leszedni. Az indákat rendszeresen vágjuk vissza, mert így jobban terem.

A terméseket hagyjuk a napon beérni, majd a szezon vége felé rakjuk téglára, hogy a földdel ne érintkezzen, mert esetleg rothadásnak indulhat. Ha az első dér a leveleket már megcsípte, a tököket szedjük le, de hogy tovább érjenek, hagyjuk őket a napon. Minél keményebb a héja, annál tartósabb a termés. A sütőtököt télen szellős, hűvös helyen tároljuk.

Kártevői: a lisztharmat, tetvek, csigák és az uborka-mozaikvírus. 

Kapcsolódó cikk: Mennyi cukkinit ültessünk?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!