szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

Kis Zoltán     692 napja     0 megtekintés
Megörököltem nagyszüleim kertjét. A terület a Kelet-Mecsekben van. Jobbára délre néző domboldalon.
Kezdő vagyok és nem értek a gyümölcsfákhoz mostanában kezdtem utánaolvasni a dolgoknak. A talajhoz sem. Talán vályogos,de itt-ott már a felszínez közel is nagyon agyagosnak tűnik és köves. Máshol 10-20 cm morzsalékosabb,sötétebb a feltalaj és utána fokozatosan lesz egyre agyagosabb. Azt hiszem. Ha sok esőt kap sötétbarna és ragad ha kiszárad beton kemény és szétreped.
Milyen gyümölcsfát és milyen alanyon érdemes ültetni ide? Én mandulát szerettem volna,de ezt olvastam, hogy az a kötött,levegőtlen,agyagos talajt nem szereti. Amit anno a nagyszüleimmel ültettem 6 éve alig nőnek míg másnak ugyan ezen a domboldalon,ugyan ebben a talajban szépen fejlődik és látni a környéken nagy fákat is. Érdemes mandulát ültetnem?
Esetleg szilvát,mert a mirabolán jobban bírja az agyagos talajt? És a szárazság?
Gondoltam ha korán érő fajtát választok pl Cacanska Lepotica azt talán kevésbé viseli meg a csapadékhiány,mert leérik addigra.
Sárgabarack mirabolánon? De az a gutaütés miatt nem előnyös a vad alanynak meg túl kötött a talaj.(a kertészetben mondták.)
Körte vadkörte és alma vadalma alanyon?
Füge?
Az éghajlat változással ugye csak melegebb és szárazabb lesz a nyár. Mit érdemes ültetnem ha nem lesz lehetőségem locsolni ? köszönettel K.Z.
0
0
szavazat


2 HozzászólásKis Zoltán
2018. nov. 19. (677 napja)
Tisztelt M.Izabella

Köszönöm a válaszát.

Megpróbáltam utána nézni, hogy milyen talaj van felénk.
Több mindent is azonosítottam a hozzá nemértésemmel.
Ramman-féle barna erdőtalaj,de lehet agyagbemosódásos barna erdőtalaj meg itt-ott némi Redzina talaj is akár. Utóbbiról azt írják,hogy semmire nem jó. Az előbbiek igen, csak hát száraz, mint a puskapor.

Máshol látok szép, nagy mandulákat és füge is van a faluban a domboldalakon.
Még utóbbi sem ajánlott? Azt írják a fügéről, hogy nem kényes a talajra.

Dióban még nem is gondolkoztam !
Mártha Izabella
2018. nov. 15. (681 napja)
Kedves Zoltán!
Fügét és mandulát semmiképpen nem ajánlom. A többi csonthéjas gyümölcsöt nyugodtan lehet ültetni, talán a cseresznye és a meggy lenne a legoptimálisabb. Érdemes lenne akár diót vagy mogyorót ültetni.

Üdv,
M. Izabella


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.