szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Száraz virág: tetszik nekünk?!

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 08.


Nem csak a jól megszokott szárított virágokra kell gondolnunk, mert léteznek különleges lehetőségek is. A búza vagy árpa szárításának és kompozíciókban való felhasználásának messzire nyúló hagyományai vannak. A belőlük készített összeállításokat a zab bugájával lazítják fel.

Száraz virág: tetszik nekünk?!

Míg korábban kizárólag érett gabonát használtak, addig manapság az árpát és a búzát zölden is szívesen feldolgozzák. A korán szedett rozs pedig zöldeskék színárnyalatot visz kompozíciónkba. Az érett gabonát nem nehéz elkészíteni a felhasználáshoz. Lehetőleg napfényes időben szedjük és az árpa esetében inkább kisebb, felálló kalászokat válogassunk ki. Annak érdekében, hogy mutatós zöld színhez jussunk, a megfelelő időpontban kell szednünk. Ez az időpont valamivel az elvirágzás és a beporzás után van. Ha nem jó időben történik a leszedés, a kalászok a száradáskor gyakran nem megfelelő színűek lesznek, vagyis barnás színűek lesznek, és így nem érjük el a megfelelő hatást.

Korlátozottan használhatók a mocsári növények is. A nedves tenyészhelyeken olyan növények nőnek, amelyeknek húsos, nedvdús száruk és ugyanilyen levelük van. Általában nem alkalmasak a szárításra, mivel túl sok nedvességet tartalmaznak. Ebben a sorban azonban két faj kivétel, ezek a réti füzény és a közönséges lizinka.

A réti füzény élénk ibolya-vörös virágaival hívja fel a magára a figyelmet, melyek szárított alakban is megőrzik ezt a színárnyalatot. Felálló, egyenes termete miatt alkalmas arra, hogy a tűzdelt kompozícióban hangsúlyos középpontot képezzen.A közönséges lizinka virágai sárgák, a tenyészhelytől függ a sárgának a színárnyalata. Ezt a növényt a virágzásának csúcspontján szedhetjük, de szép hatást érhetünk el, ha zöld, éretlen vagy barna, száraz terméseit szedjük, amelyek apró, gömbölyű tokok.

A kenyérbél cickafark, mutatós, fészekvirágai fehér színfoltokat visznek a csokrainkba. Érdemes szétnézni a kákás és a sások között is, ahol néhány érdekes formára bukkanhatunk. Lehet, hogy a növények virágai jelentéktelenek, de elágazó virágzatuk izgalmas hatást kelt. Rendszerint gond nélkül száríthatók, a nagyméretű fajokat leszámítva, mint pl. a tavi káka. A sások és a kákák színfoltot visznek a száraznövény-kompozíciónkba, ugyanúgy, mint a fűfélék.

A pompás lila virágú csarab Magyarországon a középhegységekben, Zempléni-hegységben, Tolnai-hegységben, a Balaton vidékén és a Dunántúl egyes helyein is előfordul. A védett területeken kívül, ott, ahol nagyobb mennyiségben fordul elő, lehetőleg egész csokorra való csarabot gyűjtsünk. Augusztusban, virágzása csúcspontján kell begyűjteni, majd a hajtásokat szárítás céljából helyezzük edénybe vagy közvetlenül tűzőhabba.

Akad egy másik tömegesen virágzó növény is, ez az aranyvessző, mely Észak-Amerikából származik. Két eltérő fajról van szó, amelyek időbeli eltolódással szeptemberig virágoznak. Az egyik a kanadai aranyvessző, a másik pedig a magas aranyvessző. Mindkettő dísznövényként került a kertekbe, ahonnan hamar kivadult. Amennyiben az aranyvesszőt a megfelelő időpontban, vagyis virágzása csúcspontján vágjuk, abban az esetben bőséges anyaghoz juthatunk, amely kiválóan használható szárazvirág-csokrokhoz. Ha kissé megkésve sikerült hozzájutnunk, úgy a termései otthon beérnek, és szétszóródna a szárítótérben.

Amikor a komló kerül szóba, a sörbarátok szeme felcsillan. Alig néhány éve azonban azt is felfedezték, hogy dekorációs célokra is alkalmas. Az évelő, kúszó növény vad alakban, az ártéri erdőkben, üde tölgyesekben és sövényekben él. E kétlaki növény nőivarú egyedei a nyár folyamán tobozszerű terméseket hordoznak. Akkor metsszük le a hosszú, hajlékony hajtásaikat, amikor a fellevelek még frissek, zöldek. Az a legjobb, ha a komló mindjárt a végleges helyükre kerül. Száraz állapotban a komló hajtásai annyira merevek, törékenyek, hogy a feldolgozásuk nem egyszerű feladat.

Mindössze egyetlen páfrány ajánlható szárított virágnak, ez a saspáfrány. A szárításhoz a páfrány szárnyalt leveleiből méteres darabokat szedjünk, amikor még nincs becsavarodva és sárgás vagy barnás színű, majd helyezzük több réteg újságpapír közé, és nyomtassuk le nehezékkel.
 

Kapcsolódó cikk:

A profi növényszárítás titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia