szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szárítsunk vadgyümölcsöt télire

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 15.


A bogyós vadgyümölcsök bőségesen tartalmaznak gyümölcssavat, illetve cserzőanyagokat és keserű anyagokat. Kíméletesen megszárítva ízük finomabbá válik, és kevésbé lesz fanyar, ugyanakkor az egyéb értékes összetevő anyagok továbbra is megőrződnek.

Szárítsunk vadgyümölcsöt télire

Az egybibés galagonya világos-piros gyümölcse nyersen túlságosan lisztes és nem túl aromás. Ellenben a belőle készített tea kifejezetten finom. A természetgyógyászatban a galagonyát vérnyomás-szabályozó és keringésjavító hatása miatt alkalmazzák.


A kökény csak azután válik élvezhetővé, miután megcsípte a dér, ám akkor sem válik nyersen fogyaszthatóvá. Csak szárítás után nyeri el a finom, szilvára emlékeztető aromát.
 

A csipkebogyóból nagyon finom lekvár készíthető, azonban a kimagolás és a belsejében található szőrök eltávolítása rendkívül fáradságos. Ha a gyümölcsöt szárítással konzerváljuk, megtakaríthatjuk ezt a munkát. Hosszabb ideig áztatva, a magvas vadgyümölcs vaníliára emlékeztető aromát ad.


A savanykás ízű somnál, akárcsak a kökénynél, a kimagolás jóval egyszerűbb feladat. Nagyon könnyen elvégezhető olajbogyó-magozóval.


A mahónia, borbolya és vörös áfonya gyümölcse novemberre szintén megérett, és alkalmassá vált az aszalásra. Elektromos aszalógépben a folyamat kb. 10 órát vesz igénybe, míg a sütőben történő szárítás maximum 50 fokon időigényesebb, 1-2 napot vesz igénybe.


A galagonya nem hiányozhat a vadgyümölcsös sövényből, a csipkebogyó gazdag C-vitaminban, a kökényt az első fagy után kell leszedni, a som szeptember végétől érik.
 

A szárított vadgyümölcs egészséges nassolnivaló. Nagyon finom müzlihez keverve, tejjel leöntve vagy teának is.

 

Európai mogyoró és csöves mogyoró


A mogyorónál megkülönböztetjük a gömbölyű európai mogyorót és a hengeres formájú csöves mogyorót. Ezekhez még hozzájönnek a két faj keresztezéséből létrejött fajták, melyeknél a jellegzetes ismertetőjegyek keverednek egymással.
 

A vörös-levelű mogyoró bronzvörös lombjával és sötétpiros barkájával a vadgyümölcsös sövény legszebb díszcserjéi közé tartozik. A mogyorószemet is piros terméshüvely zárja magába.
Az erdei mogyoró termése általában kicsi, ezért a törés fáradságos. Begyűjtésénél pedig meg kell előznünk a mókusokat, madarakat és az egereket.
A ’Webbs Preisnuss’, ami az európai és a csöves mogyoró egyik keresztezése, a legkedveltebb kerti fajta. A mogyorót azonban nem lehet egyszerűen lerázni a bokorról, hanem kézzel kell kibontani a terméshüvelyből.


Az európai mogyoró hibridje, mint például a ’Wunder aus Bollweiler’ nagy szemű, kiváló aromájú terméssel örvendeztetnek meg. A nagyobb terméshozam érdekében ültessünk legalább két fajtát, vagy egy erdei mogyorót is pluszba. A leszedett mogyorót fedett helyen hagyjuk száradni kb. két hétig, azután egy évig lehet tárolni száraz, hűvös helyen.

 

Szedjük le a tamarillót


Bár a trópusi paradicsomfa tamarillónak nevezett gyümölcse külsőleg a paradicsomra hasonlít, annál sokkal édesebb. Ki lehet kanalazni, meghámozva gyümölcssalátába lehet keverni, vagy lekvárt lehet belőle főzni. A trópusi paradicsomfa 4 méter magasra is megnőhet, 30 cm hosszú, puha levelei vannak. A dézsás növény nálunk a télikertben, vagy májustól szeptemberig a teraszon talál ideális feltételeket. Kora nyáron virágzik, a gyümölcs ősszel fejlődik ki. Az érett gyümölcsöt azonnal fogyasszuk el, a még nem teljesen érett példányok 6-8 fokon két hétig tárolhatók. A cserjét teleltessük 10-15 fokos kőmérsékleten. A túlságosan nagyra nőtt bokor ágait egyszerűen vágjuk vissza.

 

A trendi Stevia teleltetése


A Dél-Amerika szubtrópusi vidékeiről származó, nap és meleg-szerető cukornövény dézsás növényként nagyon népszerű. Édes ízű leveleit októberig lehet szedni. A hideget és a fagyot azonban nem bírja a növény. Akinek van fűthető üvegháza vagy egész évben lakható télikertje, költöztesse be most a fagyok előtt ide a sztíviát, világos helyre, 18-20 fokos hőmérsékletre. Így akár télen is tovább lehet tépkedni az édes leveleket, melyeket teához vagy desszertekhez pompásan fel lehet használni. Ha viszont nincs ilyen teleltető-helyünk, akkor a növényt késő ősszel, amikor már nem hoz több új hajtást, vágjuk vissza, és próbáljuk meg kiteleltetni sötét helyen, 10 fokos hőmérsékleten (például a pincében).

 

Nemcsak az erős fagy tud kárt tenni a dézsás növényekben, hanem az erős őszi szél és a túl sok eső is megárt a murvafürtnek, citrusnövényeknek vagy enciáncserjének. A beköltöztetésre nincs pontos határidő minden faj esetében: az enyhébb éghajlatú északnyugati részeken a teleltetési időszak például rövidebb, mint az ország délkeleti részén, ahol hidegebb van, és a fagy is jellemzően tovább tart. Emellett a klímaváltozás miatt a téli fagyos időszak eltolódott vagy lerövidült.


Fontos a hőmérséklet és a fény. Elvileg a dézsás növényeket nem kell túl korán beköltöztetni. A telelőhelyre érvényes szabály: minél világosabb a helyiség, annál magasabb kell legyen a hőmérséklet. Ami fordítva azt jelenti, hogy egy sötét helyiség egyben hűvös is kell legyen. A legtöbb dézsás növény 5-15 fok közötti hőmérsékleten telel ki legjobban. A pihenőidőszak alatt nem kell trágyázni, és a növények akár egy hónapig is jól bírják víz nélkül.
 

Kapcsolódó cikk:

Erdő-mező ajándéka

Saját őssejtünk számának növelése természetes módon
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia