szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Százszorszép a konyhában

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 16.


A százszorszépet mindenki ismeri, hiszen nagyon elterjedt növényünk. A gyepekben gyakran gyomosít, ám ezt kevesen róják fel neki, hiszen virágával díszíti és a kert zöldfelületét. E növényről azonban kevesen tudják, hogy a konyhában sem haszontalan.

Százszorszép a konyhában

Ma már számos kertészeti változata ismert, melyek virágai nagyobbak a vad alapfajénál. Mivel nagyon egyszerűen nevelhető akár cserépben is, így téli vitaminforrásként, egyszerűen tartható, salátanövényként is érdemes a konyhaablakban tartani belőle. Mint sok más növénynek, ennek is rengeteg népi elnevezése ismert, mint a bojtocska, murvai rózsa, kicsiny nadályvirág, pászkamorzsa, rukerc, pere-virág, szikrázó rózsácska, tavaszi fű, tavaszhozó fű, boglárka.

 

A százszorszép évelő, ferde gyöktörzses, tőlevélrózsás, 5-20 cm magasságú kopasz vagy szőrös növény. Virága a talajszintről kiinduló levélnélküli száron ül, közepe sárgás a szélén lévő sugárzó virágai fehérek vagy piroslók. Április elejétől novemberig virít, de enyhe téli napokon is találunk virágzó példányokat. Mindenféle megtalálható kultúrkörnyezetben is gyepekben, parkokban. Ezen kívül legelőkön, réteken, és szinte minden nitrogénben gazdag gyepes területen fellelhető. Egész évben gyűjthető, a leveles szára és virága is fogyasztható.

 

Konyhai és népgyógyászati felhasználása főleg vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdekes, és azért mert enyhébb teleken is hozzáférhető, vagy ablakban, cserépben hajtatható. Tehát abban az időszakban sem kell nélkülöznünk, amikor a legnagyobb szükségünk lenne nyers vitaminforrásra.

 

A fiatal leveleket más növényekkel (hagyma, medvehagyma, metélőhagyma, kakukkfű) vegyesen vajas kenyér ízesítésére és vegyes zöldségleves készítésére használhatjuk. Salátaként cukros, sós, ecete, tejfeles salátaöntettel leöntve vagy burgonyasalátával elegyítve fogyasztható. Főzeléket csalán és mezei sóska hozzáadásával készíthetünk belőle. A bimbóit hamis kapribogyóként tehetjük el tárkonyos ecetben.

 

Receptektippek:

 

Százszorszépleves

 

Egy-egy maréknyi százszorszép, csalán, mezei sóska, csipetnyi cickafark és kerek repkény levelét megmossuk, összevágjuk, zöldséglevesben felfőzzük. Növényi tejjel felöntve, vagy tésztával is gazdagítható. Melegen tálaljuk, újra nem melegíthető.

 

Százszorszépleves másképpen

 

Rántást készítünk, zöldségleves lével felöntjük. Erre az alapra megtisztított, megmosott, összevágott 100 g. százszorszéplevelet teszünk. A levest felforraljuk. Sóval és metélőhagymával ízesítjük.

 

Százszorszépfőzelék

 

A növényeket a fonnyadt részektől és a virágzatától megszabadítjuk, alaposan megmossuk, enyhén sós forró vízben néhány percig leforrázzuk. Leszűrjük, de a szűrőlevet nem öntjük ki. Finomra vágjuk. 5:1 arányban apróra vágott hagymát, vajat, és lisztet adunk hozzá. A vajat megolvasztjuk, a hagymát rádobjuk és végül a lisztet tesszük bele, elegyítjük a százszorszéppel. Rövid ideig pároljuk, majd azt a levet, amelyben főztük, hozzáöntjük. Lestyánnal ízesítjük.

 

Százszorszépes piskóta

 

Ízletes, tetszetős sütemény délutáni teához. Bármilyen piskótarecept jó ehhez a süteményhez. Használhatja ki-ki a saját, jól bevált receptjét. Ha megsült kiborítjuk a tepsiből. Miután kihűlt, félbevágjuk, és vajkrémmel megtöltjük. Fehér sima cukormázzal beborítjuk vagy a tetejére is krémet teszünk, és friss vagy kandírozott százszorszépvirágokkal díszítjük.

 

Kapcsolódó cikk:

Ágyások beültetése

Szirmok a konyhában

Egy tipp a szép gyephez!

 

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia