szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szeder, télen se feledjük!

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 12.


Most ugyan csak fagyasztott formában tudunk szederhez jutni, de így is érdemes egy-egy gyümölcsturmixba felhasználni, mert vitamintartalam magáért beszél.

Szeder, télen se feledjük!

Hamvas szeder

Csaknem egész Európában elterjedt. Északon Írországig, Skóciáig is Skandináviáig, Izlandon és Törökországban hiányzik. Hazánkban főleg az Alföldön terjedt el.

Termőhelye az üde talajú erdőszélek, cserjések, liget és láperdők, folyó és patakpartok, főként meszes talajon. Nálunk síksági, az Alpokban 1400 m-ig.

A hamvas vagy földiszeder vagy seregélyszeder, ahogy néhol nevezik, nagyszerűen elviseli a magas vízállást, sőt a hosszú ideig tartó eláztatást is. Ezért a ligeterdőkben gyakran alkot átláthatatlan bozótot. Terméseik különösen a madarakat vonzzák. Más szederekkel képzett hibridjei rendkívül alkalmazkodó-képesek, ugarokon, szőlőkben és útszéleken gyakran alkotnak szőnyegszerű bozótot.

A rózsafélék családjába tartozik, kúszó vagy fekvő cserje. Indái kezdetben egyenesek, majd ívesen meghajlók, gazdagon elágazók, csúcsukon legyökerezők, többnyire kopaszok, csaknem egyenes tövisekkel és mirigyszőrökkel.

Levelei vékonyak, durván egyenetlenül fogazottak. Május-júniusban virágzó virágai fehérek, sátorvirágzatban állnak. A kocsány vékony és hosszú, finom tüskékkel borított. A csészelevelek egyenesek, szürkén gyapjasak, a szirmok nagyok. A termés kevés résztermésből áll, kékes, hamvas, nedvdús és savanykás ízű.

Vad szeder, földi szeder

Ez a csoport, melyekhez a mediterrán szedreket sorolják, több mint 300, nagyon különböző fajt foglal magában. Az indás szár egyenes, mint a málnánál, íves vagy kúszó, szőrös vagy csupasz, egyforma vagy egyenlőtlen tüskékkel. Levelei többnyire ujjasan szeldeltek, felül zöldek, alul kopaszok, szürkésfehéren gyapjasok vagy zöldek.

A virágok, melyek május-júniusban nyílnak, többnyire bugában állnak, a sziromlevelek rózsaszínűek vagy fehérek. A termés fekete vagy feketés-vörös, többnyire fényes és ízletes.

Termőhelye főként meszes talajon, láperdők és ligetek, üde talajú erdőszélek, cserjések, folyó és vízpartok. Nálunk síksági, az Alpokban 1400 m-ig.

Csaknem egész Európában elterjedt, Északon Írországig, Skóciáig és Skandináviáig. Izlandon és Törökországban hiányzik.

Szillevelű szeder

A Földközi-tenger vidékétől Észak-Afrikáig, Dél-Hollandia és Nagy-Britaniában terjedt el. Telepítésekből alkalmanként kihurcolva, vagy a kertekből elvadul.

Termőhelye a cserjések és erdőszélek, ritkás erdők, törmeléklejtők, a Dél-Alpokban 1200 m-ig.

Mediterráneumban gyakran erdei fenyvesek és tölgyerdők aljnövényzete. Május-augusztusban virágzó, telt virága miatt dísznövényként is ültetik, a szirmok rózsaszínűek. Már Homérosz említi, egyesek szerint azonban a Bibliában említett csipkebokorral a Sínai-hegyen.

A rózsafélék családjába tartozó, többnyire 1-2 m-es erőteljes, örökzöld cserje. Indái meghaladják a 4 m hosszúságot, íveltek, szegletesek és barázdáltak, kékek vagy lilásvörösek, finoman csillagszőrösek, majd lekopaszodnak. A tüskéi egyenesek vagy hajlottak, néha teljesen hiányoznak. Levelei ujjasan összetettek, a levélkék felül sötétzöldek, csaknem teljesen kopaszok, fonákjuk gyapjas.

Kapcsolódó cikk: Itt a paprikavetés ideje

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia