szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szentmihályi szilánkok 4.

Sulyok Timea, 2008. jún. 01.


Szerző: Sulyok József

Előzménye: Szentmihályi szilánkok 3.

Paraszti bölcsesség

R. Kovács Laci bátyám mostanában lenne 100 éves. Hite szerint mondhatjuk: Isten nyugosztalja haló poraiban is. Alacsony, mokány, olyan 150 cm-es, piros arcú, mindig mosolygós, huncut szemű parasztember volt. Áradt belőle a paraszti bölcsesség, a segítő készség, és ahogy divatosan szoktuk mondani, az építő kritika is.

Laci bácsival a szentmihályi zártkertben (szőlőben), az egyes kapun, kertjeink véggel összejártak, csak egy dűlő út választotta el őket. Mivel az első dűlő út mindig jobban karba volt tartva, mint a második, így azon kerékpározott ki és a mi területünk mezsgyéjén tolta át gyalog. Ilyenkor mindig leellenőrizte, hogy mit dolgoztam, elég szakszerű voltam-e, nem dézsmálták-e meg a termést, de ha úgy látta jónak, kérés nélkül bele is igazított a munkánkba. Nem bírta elviselni, ha valami nem a „sorja” szerint ment. 

Ezt mindig szóvá is tette, szokásos:
- Drága gyermekem ész kell ehhez b….. meg! vagy:
- Ennyi eszed van gyermekem! (Az általa sűrűn használt cselekvésre felszólító kijelentését, mellőzöm, de mindig ezzel fejezte be a mondatot, ez volt a szavajárása.)
Senki sem sértődött meg, ha ezt mondta. Ha kint voltunk a kertben a feleségemmel, alig vártuk, hogy jöjjön Laci bácsi és vagy kössön a munkánkba a maga huncut humorával, vagy mondjon valami népi bölcsességet okítás végett.


Történt egyszer, hogy verem a szőlőkarót a tőke mellé, s éppen oda ér Laci bácsi, és rögtön kérdezi:
- Mit csinálsz drága gyermekem…!
- Ahogy látja, karózok. – válaszoltam.
- De hát így! Ennyi eszed van! Tanuld meg fiam a karót északról ütjük a tőke mellé, onnan fúj a szél, így védi a tőkét és nem árnyékol a napsugaraknak. – jött a bölcs tanács, majd kérés nélkül megmutatta, hogy csináljam.

 

Másszor pedig, rekkenő melegben kapáltam a kertben. Neki is vetkőztem rendesen, csak egy sportcipő és egy fürdőnadrág maradt rajtam, mégis ömlött rólam a víz. Laci bácsi már korán reggeltől kint volt, észrevett és odajött köszönni. Mikor közel ért, rögtön kérdeztem tőle:
- Mondja Laci bátyám, az hogy lehet, hogy magán posztónadrág, kiskabát, nyakig felgombolt ing, kalap, sőt surckötő is van, és mégsem gyöngyözik meg a homloka? Rajtam szinte semmi sincs, mégis melegem van.
- Ész kell ehhez drága gyermekem…! Nézd csak, rajtad cipő van, én meg mezítláb vagyok! Ne feledd, kapáláskor alulról jön a hűs fiam, alulról. Vesd csak le a cipőd, s magadtól is rájössz!


Máskor arról panaszkodtam neki, s kérdeztem is egyben, hogy lehet az, hogy a földbe rakott palánták nem, vagy alig fogannak meg, míg a gaz vígan növekedik száraz időben is?
- Ész kell ehhez drága gyermekem…! Ne feledd el, hogy ami a földben magától terem, édes gyermeke az annak, amit mi rakunk bele, az meg mostoha. Az embernél is így van ez. A saját gyermek mindig más, mint a mostoha.

 

Nemes szilvafákat ültettem ősszel a kertben. Pár nap múlva jön fel a mezsgyén látva, hogy megjöttem. Köszönés után rögtön kérdezte:
- Hány szilvafát ültettél drága gyermekem…?
- Négyet Laci bátyám – válaszoltam.
- Na, akkor cseszheted, mert már csak kettő van! – így közölte, hogy kihúzták és ellopták két szilvafámat. Majd megtanított, hogyan kell a föld alatt kipányvázni a kisfákat lopás ellen.

 

Mezőőri rend

 

A mezei lopások, rendetlenségek miatt többször szapulta a mezőőröket is, meg a gazdákat is:
- Nagy a rendetlenség, nincs már semminek törvénye. A gazdák panaszkodnak a mezőőrökre, mégis itatják őket. Némelyik után úgy kell a puskát utána vinni, mert részegen ott felejti a mezőőri kunyhó előtt. Igaz, te még újgazda vagy a szőlőskertben, drága gyermekem…, de bemehetnél a tanácsházára szólni, hogy fegyelmezzék meg őket. Mert régen úgy volt, hogy napkeltétől, napnyugtáig lehetett a szőlőskertben dolgozni, majd el kellett hagyni és a három kapunál ellenőrizték a mezőőrök ki, mit visz. Termelt-e olyat, vagy nem. A dűlőutat, a garádját mindenkinek karba kellett tartani. A senkihez sem tartozó területeket a mezőőrök gondozták, az útra behajló ágakat, gyomokat, ők nyesték le.

 

Ekkor jöttem rá, hogy Laci bácsi évek óta nem tudja, hogy én vagyok a tanácselnök. Ő soha sem kérdezte, ki vagyok, hol dolgozom. Én pedig nem tartottam fontosnak erről beszélni. De mint tudjuk előbb, vagy utóbb, minden kiderül, de ez egy másik történet…

 

Folytatása: Szentmihályi szilánkok 5.

 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés
Hozzászólások (1)Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia