szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hasznos szépségek – Mi a nevük?

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 29.


Tény, hogy az ázsiai és dél-amerikai lakosság táplálékának jelentős része növényi forrásokból származik. Mindenekelőtt a húsos gyümölcsökre fordította figyelmét, a tartalmas gyöktörzsre, gumókra és a magokra. 

Hasznos szépségek – Mi a nevük?

Számos növény közvetetten volt hasznos számára, pl. az állattartás takarmánynövényei, a házépítéshez használt fa, stb. A kenderben előbb a narkotikus hatóanyagokat találta meg, csak később jött rá, hogy terméséből olaj nyerhető, és még később arra, hogy alapanyaga lehet a rostos szára a szövésnek, fonásnak, az öltözködésnek.

Kínai teacserje

Ennek a haszonnövénynek a leveléből valódi tea készíthető. Legfeljebb 2 méter magasra nő, levelei rövid nyelűek. Virágai egyesével vagy 2-4-esével nyílnak a levélhónaljakban, az illatos virág fehér vagy rózsaszín szirom. A nemzetségbe mintegy 45 faj tartozik, valamennyi Délkelet-Ázsia hegyvidéki erdeiben honos. Ültetvényeken az egész ázsiai monszunvidéken, a szubtrópusokon, szórványosan azonban az egész félgömb mérsékelt övében is termesztik.

Kínai hibiszkusz

A nemzetség mintegy 200 fajt foglal magában, melyek zömmel a meleg, illetve a trópusi égöv alatt élnek. Többségük sajátosan metabolikus anyagokat tartalmaz, amelyeket mi a gyapotnövényből ismerünk. Hazája Elő és Hátsó-India, valamint Kína délkeleti vidéke. Fatermetű növény, amely akár a 6 méter magasságot is elérheti. Levelei tojásdad, kihegyezettek, egész felületén fényesek. Tavasztól őszig virágzik, szirmai a legfinomabb színárnyalatokban pompáznak. A párta színét, a csővé összenőtt porzószálak színe még jobban kiemeli.

Bizonyos országokban egyenesen nemzeti virágként becsülik a mályvát, szokatlan szépségét nagy becsben tartják. Bizonyos fajokat dísz, másokat haszonnövényként gyümölcsükért vagy gyógyászati szempontból termesztenek. A trópusokon a népi gyógyászatban malária elleni szerként használnak.

Óriás hibiszkusz

Díszcserje, amely akár 80 cm magasra nőhet, és parkokban, kertekben tartják. Levelei tojásdadok, kihegyezett csúcsúak, fonákjukon enyhén fehéresen molyhosak. Valószínűleg különböző trópusi és dél-amerikai fajok kereszteződéséből keletkezett. Virágai kocsányosak, és többnyire magánosan fejlődnek. A csésze közepéig összeforrt, háromszögű, sűrűn csillagszőrös cimpákkal. Termése csillagszőrökkel borított tok. Ezt a hibridet valamennyi kontinensen termesztik. A kerti kiültetés esetén meleg, napos helyet igényel.

Tarajos korallcserje

Rendkívül mutatós, felálló ágú, lomhullató cserje vagy kis fa, amely cserzőanyagit tartalmaz, amelyeket az ipar többnyire bizonyos trópusi fajokból nyer. Ez a nemzetség mintegy 30 fajt foglal magába, melynek tagjai a ritka cserjék és fák közé sorolhatók. Brazília trópusi területein honos, levelei három levélkéből állnak, világoszöldek. A hajtásvégi laza fürtvirágzat karmazsinvörös, pillangós virágból áll. Növényházakban néhány nemesített fajtáját is termesztik. A szubtrópusi erdők e fás szárú növényének további jellegzetessége, hogy virágai nyáron és ősszel nyílnak.

Ehető passiógyümölcs

Kúszócserje, amely kacsok segítségével rögzíti hajtásait az aljzathoz. Nagyméretű, szép virágai rendszerint feltűnően fehérek, különös felépítésűek. A párta és a porzókör között a virágtengelyből kiinduló, úgynevezett koronát találunk, melynek cimpái külső felükön kékesek vagy bíborvörösek. E nemzetség mintegy 350 fajt foglal magába, melyek többsége Közép és Dél-Amerikában terjedt el, melyeket dísznövényként, illetve bogyótermésük miatt ehető haszonnövényként termesztenek.

Sünzanót

Nyugat-Európában honos levél nélküli vagy csaknem levél nélküli cserje, melyet gyakran nevelnek kertészetekben, mely csak kivételesen vadul el. A növény mintegy 2 méter magas, sötétzöld, tövises, megrövidült ágakat nevel. Egész évben zöld ágai és ágtövisei miatt örökzöld megjelenésű. Virágai magánosak, vagy kettesével nyílnak a rövid oldalágakon, nagyon rövid, és szőrös kocsányúak. Termése gyapjasan szőrös hüvely. A nemzetség 25 fajt foglal magába, melyek főként Nyugat-Európában és Észak-Afrikában terjedtek el. A tengerpartokon gyökere a homoktalajt köti meg. A pillangósvirágúak családjába, azon belül a rekettyefélék csoportjába tartozik. A növény igen összetett alkaloidokat tartalmaz, melyek a gyógyászat szempontjából nagyon hatásosak.

Kapcsolódó cikk: Tél végi teendők a méheknél

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia