szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szép pázsit: nem adják ingyen!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 27.


A szép pázsit kitartó, következetes munka és nem kevés anyagi ráfordítás eredménye. Ha ezt a három fő ápolási szabályt betartjuk idén is büszkék lehetünk gyepünkre.

Szép pázsit: nem adják ingyen!

Mit kell tenni, hogy pázsitunk rászolgáljon az elismerésre?

Tél végén az egyik szezonnyitó munka a gyep takarítása, hulladékok, levelek eltakarítása. Ekkor kell elegyengetni vakondtúrásokat, és az esetleges foltokat bepótolni. A fák árnyékában a fű kiritkul, kipusztul, ezért fű helyett ide talajtakaró évelő növényeket, pl. árvacsalánt, télizöld meténget, borostyánt, stb. ültessünk.

A vegetáció megindulása után fogasoljuk meg a gyepet. Az erre szolgáló szerszám meghasogatja a talajt, lehetővé teszi, hogy a csapadékvíz és a levegő a fű gyökérzetéhez jusson, kitépi a mohát, a gyomot és az elhalt fűcsomókat. A fogasolás hatására megfiatalodik a pázsit.

Tápanyagellátás

A rendszeresen nyírott gyep sok tápanyagot használ fel, ezért április elején trágyázásra van szükség. A legharmonikusabb tápanyagellátást a szárított, morzsás marhatrágya nyújtja, de kapható teljes értékű, lassan bomló és vízben oldva kijuttatható műtrágya is.

A pázsitot április közepétől október közepéig 7-10 naponta kell nyírni, amikor a fűszálak 8-10 cm magasra nőttek. Az első és az utolsó nyírás kissé magasabb legyen. Nagyon fontos munka a gyomirtás. Különösen veszélyesek az évelő gyomok, (tarack, fehérhere, gyermekláncfű, útifű), amelyek a körülöttük lévő fűcsomókat is elnyomják. Ellenük gyomlálással és gyomirtó szer kiszórásával védekezhetünk.

Mikor öntözzünk?

Áprilisban a gyep öntözése napirenden lehet, persze mindig az aktuális időjárás függvényében. Ha szép gyepet szeretnénk, ez a magyarországi klímában öntözés nélkül nem képzelhető el. Általában 250-350 mm öntözővíz pótlást kell adni gyepnek egy vegetációs időszak során, attól függően, mennyi csapadék esett. Ez nem kevés, négyzetméterenként 300 liter körüli mennyiség.

Kapcsolódó cikk:

Sok az eső, most érdemes gyepesíteni
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia