Szép pázsit: nem adják ingyen!
Sulyok Józsefné, 2015. febr. 27.
A szép pázsit kitartó, következetes munka és nem kevés anyagi ráfordítás eredménye. Ha ezt a három fő ápolási szabályt betartjuk idén is büszkék lehetünk gyepünkre.

Mit kell tenni, hogy pázsitunk rászolgáljon az elismerésre?
Tél végén az egyik szezonnyitó munka a gyep takarítása, hulladékok, levelek eltakarítása. Ekkor kell elegyengetni vakondtúrásokat, és az esetleges foltokat bepótolni. A fák árnyékában a fű kiritkul, kipusztul, ezért fű helyett ide talajtakaró évelő növényeket, pl. árvacsalánt, télizöld meténget, borostyánt, stb. ültessünk.
A vegetáció megindulása után fogasoljuk meg a gyepet. Az erre szolgáló szerszám meghasogatja a talajt, lehetővé teszi, hogy a csapadékvíz és a levegő a fű gyökérzetéhez jusson, kitépi a mohát, a gyomot és az elhalt fűcsomókat. A fogasolás hatására megfiatalodik a pázsit.
Tápanyagellátás
A rendszeresen nyírott gyep sok tápanyagot használ fel, ezért április elején trágyázásra van szükség. A legharmonikusabb tápanyagellátást a szárított, morzsás marhatrágya nyújtja, de kapható teljes értékű, lassan bomló és vízben oldva kijuttatható műtrágya is.
A pázsitot április közepétől október közepéig 7-10 naponta kell nyírni, amikor a fűszálak 8-10 cm magasra nőttek. Az első és az utolsó nyírás kissé magasabb legyen. Nagyon fontos munka a gyomirtás. Különösen veszélyesek az évelő gyomok, (tarack, fehérhere, gyermekláncfű, útifű), amelyek a körülöttük lévő fűcsomókat is elnyomják. Ellenük gyomlálással és gyomirtó szer kiszórásával védekezhetünk.
Mikor öntözzünk?
Áprilisban a gyep öntözése napirenden lehet, persze mindig az aktuális időjárás függvényében. Ha szép gyepet szeretnénk, ez a magyarországi klímában öntözés nélkül nem képzelhető el. Általában 250-350 mm öntözővíz pótlást kell adni gyepnek egy vegetációs időszak során, attól függően, mennyi csapadék esett. Ez nem kevés, négyzetméterenként 300 liter körüli mennyiség.
Kapcsolódó cikk:
Sok az eső, most érdemes gyepesíteni
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14