szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szeretnéd? Évszakorgia az erkélyen

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 10.


Szeretnénk ha szünet nélkül ontanák balkonnövényeink a szebbnél szebb színben virító virágokat? Ezt könnyen elérhetjük, ha betartunk néhány szabályt és gondosan válogatjuk meg a szereplőket. Nézzünk most néhány példát a tavaszi, őszi és téli virágokban pompázó erkélyre és kiderül, hogyan készíthetünk örökzöld balkonládát.

Szeretnéd? Évszakorgia az erkélyen

Tavaszi hangulat

Ne várjuk meg a nyarat, hogy szép virágokban gyönyörködhessünk erkélyünkön, teremtsünk magunknak saját előszezont. Aki már kora tavasszal élvezni akarja a szép és színpompás virágok látványát, válogathat a pompás, elsősorban hagymás virágok között. Enyhe időjárás esetén már februárban kibújhatnak a hóvirágok, a krókuszok, a primula, a téltemető, a májvirág és a törpe nárcisz. Hétről hétre növekszik a virágok választéka: megjelennek az ibolyák, a gyöngyvirág, a tőzike, a jácintok, és áprilisban nyíli kezdenek a csodás tulipánok, a szivárvány rengeteg színében, árnyalatában.

Választhatunk kis virágú fajtákat vagy elegáns liliomvirágú, rojtos szélű, telt és még számtalan különféle változatot. Az elérhető hatáshoz képest a szükséges ráfordítás viszonylag csekély. Vagy megvesszük tavasszal az előhajtott töveket, vagy ősszel virágládák kiürítése után a hagymákat ezekbe ültetjük el. A ládákat télen az erős fagy ellen védeni kell, de más kezelést nem igényelnek. Tavasszal aztán gyönyörködhetünk a csodaszép virágokban.

Tavaszi virágok őszi ültetése

Jó vízvezető képességű talajt vegyünk, esetleg keverjünk hozzá homokot! Gondoskodjunk a vízelvezetésről (szivárogtató réteggel, lyukakkal a láda alján)! A talajhoz adjunk tartós hatású műtrágyát! Tartsuk be a hagymákhoz előírt ültetési mélységet! Tegyünk a hagymás mellé névtáblát! Erős fagy esetén állítsuk a ládákat a fal mellé, takarjuk be őket légpárnás fóliával, hogy a hagymák ne fagyjanak át! A levirágzás után, májusban legjobb földlabdával együtt kiemelni a hagymákat és vagy a kertbe kiültetni vagy elajándékozni őket!

Őszi hangulat

A tavaszi előszezonhoz hasonlóan ősszel egy utószezont is érdemes létrehozni az erkélykertünkben. Szeptember végén, még októberben is vannak olyan meleg és kellemes napok, amikor érdemes kiülni az erkélyre. A jellegzetes nyári virágok zöme azonban erre az időre már elveszti szépségét. A kertészetben és a virágüzletekben viszont ott virítanak az ősz virágcsodái: a krizantémok, a bokros margaréták, az ezüstlevelű aggófű, a hanga és csarabfélék, a veronika és a díszkáposzták.

Ha elmúlt a nyári pompa, a teendő tehát a következő: az összes növényt gyökerestől, szárastól kiemeljük, és a talaj felső, összecsomósodott rétegével együtt kidobjuk. A maradékhoz néhány marék földet adunk, és máris kezdhetjük az őszi növények telepítését. Ha néhány nyári virág még elég szép és mutatós, hagyjuk meg őket, és válogassunk melléjük az őszi választékból az eltávolított növények helyén maradó lyukakba. Már nem játszik szerepet, hogy szereti-e a növény a tűző napot, mert az őszi nap gyenge. A kertészetben előnevelt növényekben van annyi tartalék, hogy ezt a kevés időt kibírják, ami a fagyokig már hátravan.

Téli hangulat

A téli hidegben az erkély nem csábít túlzottan kint tartózkodásra. Pillantásunkat azonban magára vonja, amikor a jó meleg, fűtött szobából kitekintünk. Az üres ládákat és cserepeket fenyőgallyakkal, örökzöld mahóniaággakkal fedjük le. Nagyon érdekes és szép látványt nyújt, ha finom levelű fenyőgallyakat tűzünk közéjük. Az ágakat, gallyakat egyszerűen a talajba szurkáljuk.

Nagyon jól mutatnak a csipkebogyós vadrózsaágak vagy a magyal, világító piros bogyókkal megrakott ágai. Néha az amerikai magyal ágai is kaphatók, amelyeken levél ugyan nincsen, de a termések sokkal gazdagabbak. Karácsonyra, karácsonyfadíszeket, koszorúkat, gömböket is erősíthetünk az örökzöld ágakra, amelyek tavaszig díszíthetik a balkonládát.

Készítsünk örökzöld balkonládát!

Ez az elrendezés kevés munkát igényel, de mindig jól mutat. A kombinált, állandó és változó betelepítéshez a következőkre lesz szükségünk:

1 méter ládához

1 vagy 2 törpe növésű örökzöld cserjére,

1 örökzöld futónövényre (például borostyánra),

1-2 kis termetű évelőre és 1 téli virágra (ilyen például a hunyor).

Kapcsolódó cikk:

Így lehet egy csipetnyi erdő a kertünkben!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia