szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szeretnivaló virágsztárjaink

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 27.


A muskátli a fagyosszentektől kezdve egészen az első fagyokig elbűvöl ragyogó színeivel és virágpompájával.

Szeretnivaló virágsztárjaink

Volt idő, amikor a muskátli vagy más néven pelargónia, sok növénybarátból csupán egy fáradt mosolyt volt képes kicsalogatni, egyszerűen elegük lett a mindig ugyanolyan kárminpiros virágok látványából. De mára már új fajták számtalan változatában dúskálhatunk. Ezeknek a virágoknak ugyanúgy megvan a maguk különleges bája, akárcsak buja teltvirágú fajtáknak, amelyeknél egyetlen virágszáron egy egész virágcsokor pompázik.
Jó minőségű virágföldet és a jó vízellátást szereti, és jó néven veszi, ha hetente tápoldatozzuk, de azt sem veszi rossz néven, ha néha megfeledkezünk az öntözésről.

A magas hőmérséklettel gond nélkül megbirkózik az eredetig Afrikából származó növény, de hűvös nyarakon is megszínesíti a dézsákat, virágládákat és ámpolnákat a futómuskátli, valamint a szobanövényként is népszerű angol muskátli. Némelyik fajta, mint például a felálló növésű ’Saxonia’, még árnyékban is szépen fejlődik. Az esőtől védett hely főként a nagyvirágú fajták esetében bizonyul előnyösnek, hogy a virágok ne szívják meg magukat vízzel. Az elhervadt virágok mindegyik fajnál könnyen eltávolítható, a száron található „törőhelynek” köszönhetően. Aki pedig a kisvirágú illatos muskátlit kedvelik az akár teljes mértékben mellőzheti a takarítást.

Fajtatippek!

Az Angeleyes Viola kompakt-gömbölyű formájával kiválóan alkalmas ámpolnába és cserépbe.

A Fireworks White takarítás nélkül is gazdag virágdísszel nyűgöz le.

Az Aristo Claret angol muskátli először a szobát díszíti, majd május közepétől kitehetjük az erkélyre.

Egyszerre játékos és romantikus a fehér levendulából, fehértarka zsályából és futómuskátliból álló együttes, amit egy ovális betontartóba rakosgatunk cserepestől.

A muskátlis cserépnél elengedhetetlen a vízelvezető lyuk vagy a drenázsréteg , mert a napimádó növény  egyáltalán nem szereti, ha vízben áll.

Jó gondozás mellett pompásan fejődik a kézhez-álló futómuskátli, ami a nyár folyamán hosszú, lecsüngő hajtásokat növeszt.

Kellemes hangulatot idéz a futómuskátliból, citromillatú kakukkfűből, levendulából és rozmaringból álló növény együttes. A természetes kisugárzást még jobban kihangsúlyozza a fűzfavesszőből házilag készített virágtartó, amelybe a beültetett balkonládákat rakjuk.

Kapcsolódó cikk: Magnólia, Liliomfi kedvence
Hozzászólások (1)

Kele Anna
2015. ápr. 30. (2 659 napja)
Magyarországon a vályog parasztházak ablakait vagy a tornácot rendszerint muskátlival díszitették sváb származású tulajdonosaik. Nem a futómuskátli, mint az osztrák, alpesi stílusú házaknál, hanem az álló muskátli, hatalmas tűzpiros virágokkal, amelyek egész nyáron virágoznak.Távol tartják a bogarakat, valószínűleg a levél jellegzetes illata miatt, ezért kiváló balkonnövénynek is, de a kertbe is kiültethető. Az átteleltetése sem bonyolult feladat annak, eki megfelelő tároló hellyel rendelkezik és szaporítása is könnyű, ha tavasszal rendelkezésre áll fajtánként legalább egy "anyanövényünk".


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia