szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szigorúan titkos

Sulyok József, 2008. márc. 09.


Az irattár sarkában -1973-ban - egy penészes, nyirkos iratcsomót találtam „Szigorúan titkos 1950.” felirattal. Amikor kibontottam színes, vékony selyempapírokon vagy már nem használt nyomtatványok üres hátlapján furcsa körleveleket, utasításokat olvashattam. Mai ésszel bírva furcsának tűnhet néhány intézkedés.

Szigorúan titkos

Felsőbb szervek kutyaszőr gyűjtést rendeltek el, amelyet puskagolyóba, fojtás céljára használtak fel. Soron kívüli, gyors gyűjtést kértek, mert a nyugati imperialista hatalmak összeesküvést szőnek és alig hiszik, hogy mielőbb megtámadhassák zsenge népi demokráciánkat. Javasolták még, hogy versenyt kellene hirdetni a faluban, az akció minél sikeresebb, gyorsabb végrehajtásáért.


Hasonló éberségi utasítás jött a Begyűjtési Hivataltól is akik, a begyűjtési terv sikeres végrehajtását követelték. Eseteket is írtak, hogy a kulákság milyen fondorlatos módszerekkel dugja el a beszolgáltatás elől a termést. Így a legtöbben földi vermekben tárolják, illetve tüntetik el a gabonát. Ezért felhívják a tanácsok figyelmét a mezei pocok, ürge, hörcsög, lyukak és gólyák számlálására, mert ahol ezek tömegesen megjelennek, ott lehet a kulák termése elásva.


Tapasztalatok alapján jelezték a begyűjtési, rekviráló dolgozóknak, fináncoknak, hogy a beadás elől a dohányt száraz helyre, padlásra, góréba, a zsírt, szalonnát a kinti verembe, vagy a házba, ágy alá ásott gödörbe dugják el, a gabonaféléket a kemence mellett felfalazott üreges kulinába, a boradó elől a bort a gazdasági udvaron a csutkakúpban szokták elrejteni.


Az engedély nélküli sertés, borjú vágást éjszaka, vagy kora hajnalban végzik, olyan módszerrel, hogy a sivalkodás ne halljék ki. Gyümölcsérés után megszaporodnak a házi zug pálinkafőzések, amelyeket erős cefre szagról lehet észlelni.


Felhívták a figyelmet arra is, hogy aratás után, a sorcsépléskor a nagygazdák előszeretettel itatják le a cséplő brigádokat és a kiküldött hivatali mázsálókat egyrészt, hogy hozzájuk soron kívül menjenek, másrészt kevesebb terményt mérjenek és írjanak be a cséplési iratokba.
Ezért a gépállomások és a tanácsok dolgozói szigorúan ellenőrizzék a csépléseket.


Volt még átirat szabotálásokról, munkahelyek engedély nélküli elhagyásáról, tűzőrségről, határszemléről, sokszorosító stencilgép, stencilpapír és indigó szigorú őrzéséről, nehogy illetéktelen személyek a népi demokrácia ellen lázító röplapokat gyártsanak.


Volt egy köteg irat, aminek fedőlapjára az volt írva: „Miről beszélnek a faluban. Hangulatjelentés!” Sok érdekes, tanulságos, de zömében „egy kaptafára” készült jelentések voltak.
Az iratcsomó egy részét átadtam Nagy Ferenc magyar-történelem szakos tanárnak, aki éppen akkor szervezte a helytörténeti gyűjtemény létrehozását. Az átadott iratok között volt egy községházán felvett jegyzőkönyv is, amit az akkor nyolcadikos diákok között ismertetett, név nélkül. A jegyzőkönyvben az volt felvéve, hogy az egyik lakos kijelentette, ha nem kap engedélyt, akkor is kivágja a saját udvarán lévő hat akácfája közül az egyiket, mert tél van, hideg van és a kétéves kisfia nem fagyhat meg. „Vigyék el, csukják le, de ő ettől nem tágít” - mondta.
 

A felolvasás után a néma csendben, Nagy tanár úr megkérdezte a gyerekeket, ismernek – e hasonló történetet és ki lehetett ez a bátor ember? A gyerekek tanácstalanul néztek rá, válaszolni nem tudtak. Erre tanár úr az egyik fiúhoz fordult és mondta: - Lovász Pisti tudd meg a Te nagyapád volt az, aki édesapád életét féltette és a saját fája mellett a börtönt is vállalta volna. 

 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia