szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!

Topor Erika, 2012. ápr. 12.


Olyan növényt keres, mely a tűző napon is helytáll? Kevés ideje van kertet ápolni? Mégis látványosat és szépet szeretne? Válasszon sziklakerti pozsgásokat! Ideális talajtakarásra, fantasztikus tűrőképességük van, ezért kevés extra ápolást igényelnek!

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!

A legismertebb sziklakerti pozsgások a kövirózsa, és a varjúháj. Számtalan változata kapható a hazai kertészetekben. Mivel évelők, ezért igen gazdaságosak, nem kell évente újra ültetni őket. A helyes fajtaválasztással harmonikus sziklakertet tudunk belőlük építeni. Kiváló talajtakarók, a gyomok is nehezen telepednek meg az összefüggő „párnák” között.

 


Varjúhájak:


A varjúháj a varjúhájfélék (Crassulaceae) családba tartozik, világszerte több mint 500 fajt számláló nemzetség. Gyakorlatilag mindenhol őshonos – Ausztrália és az antarktikus világ kivételével. Egytől egyig levéldugványról szaporíthatóak, a szárról letörő levélkék hamar meggyökeresednek. (Szaporítási mód: tőosztás.) Sziklakertekbe, kis talajrétegű edényekbe, gyeppótlásként és talajtakarásra egyaránt alkalmazható. Szeretik a tűző napot is, így ideális választás a déli fekvésű sziklakertekbe is.


Virágaik apró, csillag alakúak, nagy lapos bogernyőben nyílnak, a fehértől a sárgán át a rózsaszínig sok színváltozata van. Habitusát tekintve a talajtakarótól egészen a felálló, 50-60 cm magasságig terjed.


Extenzív zöldtetőkre ültethető fajok:

 

Sedum album - Fehér varjúháj
Sedum spurium - Kaukázusi varjúháj
Sedum hybridum - Örökzöld varjúháj
Sedum rupestre - Kövi varjúháj
Sedum lydium - Kis-ázsiai varjúháj
Sedum sexangulare - Hasoros varjúháj

 

 

 

 

Kövirózsák:

 

Tőlevélrózsás sziklakerti pozsgás, évelő. A kövirózsák a kőtörőfű-félék rendébe (Saxifragales), a varjúhájfélék családjába (Crassulaceae) tartoznak. Magyarországon csupán két tagjuk őshonos, mindkettő védett növény. Európában főleg a karsztszikla-gyepek jellegzetes növényei. Másik elnevezése az orvosi fülfű, mivel fülgyulladás esetén gyakorta alkalmazzák leveleinek nedvét. A kövirózsa leveléből kinyert zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára. Napégésre is kitűnő a kövirózsa krém, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt.


Habitusa tőlevélrózsás, párnát alkotó talajtakaró. Szélsőségesen szárazságtűrő, viszonylag igénytelen faj, ezért sok helyen használják temetőkben is a sírok körül, ahol a locsolás kevésbé megoldott és a nyári kánikulában már növény már nem marad meg. Jó téltűrők, a legkeményebb hazai fagyokat is átvészelik a legkevesebb károsodás nélkül. Virágaik – akárcsak a varjúhájaké – csillag alakúak és csoportosan állnak a virágszár végén. Elvirágzás után többnyire a virágzó egyed elpusztul, de addig számos fiatal egyedet (sarjat) növeszt. Extenzív zöldtetőre is ajánlott örökzöld talajtakaró.

 

  

 

Mindkét faj alkalmas ágyások szegélyének, temetőkbe, szilakertekbe, kőedényekbe, extenzív zöldtetőkre és kőfalakba. A színek és fajták játékában érdemes odafigyelni a környezetre is. A sziklakertek sziklák nélkül kevésbé látványosak, ezért a sziklákhoz kontrasztba válasszuk a pozsgás fajtáját. Ez azt jelenti, hogy sötétebb sziklákhoz világosabb, míg világos sziklákhoz sötétebb színű fajtákat válasszunk. Csoportosan ültessük, így hamarabb benövik a nekik szánt helyet, a bordó színű fajták mellett a sárgásabb árnyalatúak kifejezetten harmonikusan mutatnak. Annak ellenére, hogy viszonylag gyorsan elszaporodnak, érdemes fenyőkéreggel leszórni a szabadon álló talajfelszínt, így még kevesebb gyomlálás vár ránk a nyár folyamán. 
 

 

Kapcsolódó cikk:

Szobai sziklakert, pozsgásokból

Tó a kertben

A sokszínű kövirózsacserjék

Tippek sziklakert-tulajdonosoknak

Júniusi kaktuszparádé
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!