szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Színek és minták a konyhában

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 10.


A lakásban a konyha jellemzően nem az a hely, ahol az ember olyan sokszor használna színeket. Rendszerint megelégszünk azzal, hogy berendezzük, és örülünk azoknak az alap árnyalatoknak, amiben a legtöbb konyhabútor tetszeleg. Pedig ennek nem kéne így lennie, hiszen nem csak a falat, de magát e bútort is lehet színezni, és ezzel tökéletesen megváltoztatni az addigi hangulatát a helyiségnek.

 

Színek és minták a konyhában

A falon

 

Az sem baj, ha nagy falatnak érezzük a szekrények és a polcok színezését. Egy alapvetően „unalmas” árnyalatú rendszert is fel lehet dobni, nem kell hozzá más, csak a környező falat lefesteni. Először jelöljük be a falon a különböző elemek helyét, és írjuk fel egy papírra. Ezzel elkerülhetjük, hogy később, amikor mindent visszarakunk, akkor ne találjuk meg semminek az eredeti helyét. Ezután igazán nem különbözik semmiben a konyha festése a többi szobáétól. Talán csak annyi a különbség, hogy mielőtt a pingálásnak nekiállunk, nem árt alaposan kitisztítani és zsíroldózni mindent, hiszen ritka az az alkalom, amikor ennyire alaposan tudunk takarítani ezt a helyiséget. Amikor a festéket kiválasztjuk, érdemes olyan anyag mellett dönteni, ami bírja az erős igénybevételt, és jól mosható. Ebben az esetben ugyanis nem lesz gond, ha a borsóleves ne adj’ isten a falra loccsan, és nem kell évekig a foltot bámulnunk.


Természetesen nem kell teljesen egyszínűnek lennie a konyhának sem, ugyanúgy játszhatunk a színekkel, mint a többi szobában, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ez a helyiség viszonylag zsúfolt. A falra szerelt szekrények, a polcok és tárolók, a szekrények tetejére rakott eszközök vagy a falon függő dísztányérok már elég éket adnak a szobának. Vigyázzunk, mivel ha túl sok a szín, akkor ezt a hatás csak fokozni fogjuk. Ugyan ez a helyzet a mintákkal is. Nem kel feltétlenül száműzni őket, mint lehetőségeket, de inkább csak szellősen alkalmazzuk őket.

 

Szekrények

 

A boltokban sokszor találkozhatunk gyönyörű árnyalatú darabokkal, vagy éppen extrám színekkel. Mindkettő remekül mutat, de ezek a szekrények nem tartoznak az olcsóak közé. Ha nem szeretnénk ilyen mértékű fogyókúrára fogni a pénztárcánkat, akkor egy kicsit kreatívnak kell lennünk. Vásároljuk meg az a szekrényt, ami fából készült, és formára a legmegfelelőbb nekünk. Ezután irány a festékosztály, és válasszuk ki az a színt, amiben szerintünk a legjobban mutatna az adott darab. A bútorlapokat ezután durva, majd egyre simább papírral dörzsöljük át, hogy leszedjük róluk a felvitt festéket és lakkor. Ha a felületet előkészítettük, akkor egyenletesen vigyük fel rá a kiválasztott árnyalatot. Ha kell, akkor ismételjük meg a festést, hogy a színek élénkek és életszerűek legyenek. A következő lépés a száradás. Miután ez is megvolt, védőlakkal vonjuk be a bútorlapokat. Ez egyrészt fényessé teszi a felületet, másrész megvédi az elhasználódástól.


Természetesen itt is használhatunk több árnyalatot, vagy éppen mintákat, kinek-kinek ízlése szerint. Tökéletes megoldás lehet a szalvétatechnika is. Ha tetszenek nekünk a konyhai órák közül azok, amelyeken kissé töredezetten jelennek meg az olajfa ágai terméssel együtt, vagy éppen egy csokor levendula képe díszeleg rajta, akkor ezt a bútorainkon is elérhetjük. Vegyünk olyan szalvétát, melynek mintája megfelel az ízlésünknek. Mivel igen nagy felületet akarunk borítani vele, így ne spóroljunk, inkább több legyen a törlő alkalmatosságból, mintsem ne legyen elég. Ezután a töredező lakk segítségével rögzítsük a bútor felületéhez a szalvétákat és hagyjuk megszáradni. Ezzel garantáltan egyedi konyhára teszünk szert!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!