szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szívesen látott kerítéslakók

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 04.


Tulajdonképpen ki állítja, hogy a kertnek véget kell érnie a kerítésnél? Bemutatunk néhány bájos személyiséget, akik csak feltételesen hajlandók figyelembe venni a határokat.

Szívesen látott kerítéslakók

Amilyen elbűvölőnek mutatkozik a vidéki kert a lakók és a vendégek szemében, kifelé is éppen olyan szeretnivalóan és nyitottan tárulkozik fel: a kerítésnek a kert határait kellene jelölnie ugyan, azonban ez közel sem azt jelenti, hogy erődítménnyé változtatja a kertet. A szellős léckerítés egyenesen arra csábít, hogy ramblerrózsa, klematisz vagy lonc illatos virágfüzéreit aggassuk rá, vagy, hogy minden évben újból kidíszítsük egyéves futónövények – például tűzbab, sarkantyúka, vagy szárnyas feketeszem színpompás virág-köntösével.


Virágos tereferére azonban nem csak a futónövények csábítanak: főként a nyári virágok között találunk mindenféle határőrt, a romantikus álmodozótól a vidám tarkáig, amelyek ingerkedve dugják ki fejüket a kerítéslécek és oszlopok alatt, között vagy fölött. Nagyon praktikus: ha egyszer elvetettük, a körömvirágot, a len-t, a madármályvát, éveken ét visszatér a kerítéshez.


Még a takarásról sem kell lemondani. Az egynyári napraforgó magas fajtái, ha egymástól kissé eltolva sorba ültetjük, távol tartják a nemkívánatos pillantásokat, ráadásul erős szélben a kerítés jól jön támasznak. A kétéves mályvarózsa, fajtától függően szintén figyelemreméltó magasságot érhet el – elképzelhetően csekély méretű gyökérrózsával megelégszik, és akár a kerítés és a burkolt ösvény közötti keskeny földsávon is jól fejlődik.

 

További kerítéslakók:


A robusztus kitartó virágzóként a mezei gólyaorr, a forgalmas utca mellett is megél.


A klasszikus kerítéslakóként a kétéves mályvarózsa, nem hiányozhat a vidéki stílusú kertből.


Tolakodva versengnek a rézvirágok a legszebb pink színért. Jókedvüket még esőben sem vesztik el.


A lonc, harangláb és narancssárga pipacs triója már messziről köszönti a látogatókat.


Bájosan simul a klematisz a rusztikus léckerítéshez. Sok faja félárnyékban is jól érzi magát.


Serleglonc gyorsan növő, 3-5 méter hosszú hajtásai vannak. Napos helyet kedveli, júliustól októberig virít.


Trombitaiszalag a napostól a félárnyékosig lévő helyet kedveli. Elegáns virágfürtök jellemzők rá 3 méter hosszú hajtásokkal. Júliustól októberig virágzik.


Komló helyigénye a napostól a félárnyékosig. Többéves, vonzó magtokok és 6-10 méteres hosszúság. Júniustól szeptemberig virágzik.


Hajnalka a napos helyet kedveli, egyéves, ragyogó színek jellemzők rá 2-4 méter hosszúak. júliustól októberig virágzik.


Kúszó hortenzia félárnyéktól az árnyékosig lévő helyet kedveli, többéves, édes illatú, 8-12 méter hosszú, júniustól júliusig virágzik.


Kanári sarkantyúka a napostól a félárnyékosig lévő helyet kedveli. Egyéves, rojtos, ragyogó sárga virágai vannak, 2-3 méter-es hajtásokkal. Júliustól októberig virágzik.
 

Vadszőlő a napostól a félárnyékos helyig elvan, többéves, látványos őszi szín a jellemzője, gyümölcsdísz, 8-10 méter hosszúra is megnőhet. Júniustól júliusig virágzik.


Szagosbükköny a napostól a félárnyékos helyet kedveli, egyéves, finom illata van, 1,5-2 méter-es hajtásai vannak. Júniustól októberig virágzik.

 

Kapcsolódó cikk:

A sosem fázó libanoni cédrus

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!