szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőlő ABC szüretidőben

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 16.


A szőlőfélék családjába tartozó kúszócserje. A szőlőnek az északi féltekén kb. 50 nehezen megkülönböztető faja él. Kis-Ázsiában és Európa mediterrán területein őshonos. Kontinensünkön ültetvényeken, felhasználásuk szerint csemege, mazsola és borszőlőfajtákat termesztenek. 

Szőlő ABC szüretidőben

Már az ókori görögök is megkülönböztették a szőlőfajtákat felhasználásuk szerint.
Könnyen elvadul, folyó menti ártéri erdőkbe is behatol, kacsokkal a fára kúszva, szövevényes bozótost hoz létre.

Hazánkban már a római kor előtt is termesztettek szőlőt. A 14. századtól Magyarország a nagy bortermelő országok közé emelkedett, a leghíresebb a tokaji borvidék volt. Paracelsus utazásai során ellátogatott Tokajba is, hogy maga is megvizsgálja a tokaji szőlőtőkéket. A vörösszőlő-fajták a török hódoltság idején jelentek meg, és minden vármegyében termesztették.

Tőkéje elérheti a 10-20 méteres hosszúságot. Londonban van a királyi udvar számára 1768-ban ültetett, kb. 50 m hosszúra nőtt szőlőtőke. Ez a legidősebb ismert és a leghosszabb példány Európában. Hajtása kétféle, hosszú és rövidhajtás. Metszéskor a hosszúhajtásokon vágják vissza a rövidhajtásokat. A rövid hajtások hosszúra hagyott oldalhajtásai elfásodnak, ezek hoznak termést a következő évben. Levelei szív alakúak, virágai illatos bugavirágzat. A szirmok csúcsa összenőtt, zöldessárga színűek, májustól júniusig nyílik. Termése összetett fürtöt alkotó bogyó, alakja, mérete, színe és íze fajtától függ, változatos, augusztustól a fagyokig érik. A szőlőszemekben 2-3 szem mag található.

A szőlőfürtből préselt lé, a must színe a sárgától a kékes-feketéig minden árnyalatban előfordul. Íze a szőlő fajtájától függően lehet édes, fanyar vagy savanykás ízű. A magyar borok közül a legismertebb a tokaji aszú gyógyereje. A borok királyának köszönhette gyógyulását Nagy Frigyes király, és V. György is. A sebfertőtlenítő szerek feltalálása előtt borral tisztították a sebeket, kezelték a lázas betegeket, a járvány terjedése ellen is használták. A lábadozó, vérszegény betegeknek, valamint a fertőző betegségeknél, meghűlésnél, influenzánál jó lázcsökkentő.

A szőlő fő kémiai alkotórészei: ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, szerves növényi savak, flavonoidok, szénhidrátok, vitaminok, polifenolok, penicillin.

A szőlőlé hatása: ideális energiaforrás, védi a fehérjéket és a sejtek genetikai állományát, méregtelenítő hatású. Víz és hashajtó, javítja az emésztést, étvágyjavító, segíti a gyomor, epe és májműködést. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, immunerősítő.  Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet. Erősíti az erek falát, késlelteti az érszűkület kialakulását, gátolja a vérrögképződést.

Tisztítókúrák során hetente egyszer érdemes szőlőnapot tartani. Ezen a napon 1,5-2 liter szőlőlevet kell elfogyasztani a nap folyamán egyenletesen elosztva. A szőlő levén kívül csak ásványvíz vagy méregtelenítő hatású tea fogyasztható, más táplálék nem. Így tehermentesíthetjük emésztőrendszerünket, ezáltal egész szervezetünk kitisztul. A szokásos napi étrend mellett 2-3 dl szőlőlé fogyasztása ajánlott.

A szőlőből készült szőlőcukor sportolók, szellemi munkát végzők ideális tápanyaga. A szőlő magjában és héjában koncentrált formában vannak jelen a fenolos vegyületek, a flavonoidok, az A- és C-vitaminok. A szőlő magja és héja ezért erősebb hatású, mint a szőlőlé. A szőlőmag vagy szőlőmag-kivonat fogyasztása különösen ajánlott szív és érrendszeri elváltozások, érbetegségek, érelmeszesedés, agyvérzés, trombózis kezelésére. Javasolt szemgyulladás ellen, főleg azoknak, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Hatásosan alkalmazható allergiás tünetek esetén, gyógyítja a kötőszöveti betegségeket, enyhíti a cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás következményeit is.

Tipp!

Karácsonykor is ehetünk a saját termésű szőlőt, ha az októberben leszedett, egészséges fürtöket megfelelő módon tároljuk. Külön-külön minden fürtöt kössünk fel spárgára, és úgy akasszuk fel egy hosszú rúdra, hogy egymással ne érintkezzenek. Hűvös, szellős helyen tároljuk. A fürtöket tehetjük egy ládába egysorosan, száraz bükkfafűrészpor közé is.

Kapcsolódó cikk: 8 bosszantó mini alien


 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia