szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőnyeg, parketta, linóleum

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 30.


Az, hogy milyen burkolatot alkalmazunk a szobáinkban, függ attól, hogy milyen funkciót töltenek be, illetve, hogy mekkora az igénybevételük. A szőnyeg hangulata nagyon otthonos, ám sokszor zavaró lehet, a linóleum pedig nem éppen a legszebb megoldás, így a nappaliban nem jó vele próbálkozni. Mielőtt döntenénk, gondoljuk végig, melyik lenne a legpraktikusabb, és az ízlésünknek leginkább megfelelő megoldás.

 

Szőnyeg, parketta, linóleum

Szőnyeg

Mindenképpen a legotthonosabb megoldás a három közül. Az is igaz azonban, hogy takarítás szempontjából ezzel van a legtöbb macera. Hogy hol kell szőnyeget használni? Alapvetően azokban a szobákban, ahol szeretnénk, ha egy hideg téli estén a talpunk egy puha, meleg felületen pihenhetne. Oda nem érdemes tenni, ahol sokat járkálunk cipőben. Igaz, a lábtörlő is szőnyeg, de általában 2-3 év alatt annyira elkoszolódik és tönkremegy, hogy már nem lehet megmenteni, és ki kell, hogy dobjuk. Alapvetően ahol mindenképpen ajánlatos szőnyeget tartani az a hálószoba és a fürdő. Mindkét esetben az egészségünk védelmében és a komfortérzet növeléséért, például amikor reggel felkelünk, jó, ha nem egy hideg felületre tesszük le álommeleg lábunkat. Persze ott van lehetőségnek a papucs, de erre nem mindig jut eszünkbe. A fürdőszobában ugyanez a helyzet. Bár arra érdemes odafigyelni, hogy ne vizes lábbal menjünk rá a szőnyegre, mert könnyen bebüdösödhet, ha a szoba szellőzése nem megfelelő.

 

Parketta

A parketta elegáns és nagyon szép megoldás. Bár nem áraszt olyan melegséget, mint a szőnyeg, natúr árnyalatban mégis tökéletesen alkalmas az otthonos hangulat megteremtésére. Napjainkban már nem is annyira költséges megoldás, és sokkal impozánsabb, mint egy padlószőnyeg. A parketta, a hajópadló, de még a laminált padló is erősíti a természetközelség érzését, és a tisztítása is egyszerűbb, azonban azt tartsuk szem előtt, hogy ez a felület sérülékeny, óvatosan kell vele bánni! A bútorok áthelyezése, egy szék kihúzása vagy egy eltört pohár szilánkjai is csúnya karcokat hozhatnak létre a fában, amelyet azután sokáig kell néznünk.

 

Egy gyorssegély, ha cukrozatlan és tej nélküli kávéba mártott ecsettel egy kicsit lekenjük a sérülést. Eltűntetni ugyan nem tudjuk, de a látvány azért sokkal jobb lesz. A padlóban sérüléseket okozhat a cipő is, egészen pontosan a magas sarkú női topánok jelentenek fenyegetést, mivel a tűszerű hátsórész terhelése egy pontra koncentrálódik, így a fa benyomódhat, karcolódhat. Ahhoz, hogy a sérült felületet teljesen újjá tudjuk varázsolni, ahhoz le kell csiszoltatni a parkettát, és újra lakkozni. Ez nem olcsó megoldás, ám valóban olyan lesz, mintha vadonatúj burkolatot tetettünk volna. Arra ügyeljünk, hogy mellőzzük a fát azokban a helyiségekben, ahol nagy a nedvesség, mivel így könnyen hullámosodhat. Tisztításánál használjunk tápláló oldatot, így nem veszíti el a fényét, és sokkal tovább marad gyönyörű a felület.

 

Linóleum

Kétségkívül a legolcsóbb megoldás a három közül. Az is igaz azonban, hogy a legkevésbé szép, bár napjainkban meglepően impozáns megjelenésű linóleumok jelentek meg a boltokban. Akkor érdemes ehhez a megoldáshoz nyúlni, amikor olyan szobát akarunk burkolni, ahol nagy az igénybevétel. Ilyen például a konyha, ahol a víz és a zsíros szennyeződések miatt lényeges, hogy könnyen és gyorsan lehessen tisztítani a felületet. Igaz, erre a célra megfelelne a kőburkolat is, de a műanyag padló, amellett, hogy jóval olcsóbb, érzésre is melegebb hatást ad. Szinte bármilyen vegyszerrel tisztítható, csak a szín fakulása miatt kell aggódnunk. A linóleum akkor is jó megoldás, ha csak ideiglenes burkolatot akarunk lerakni, mert még nem jött össze az az összeg, amivel a terveinknek megfelelő padlót tudnánk csinálni.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!