szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőnyegmustra – a jó lábalávaló titka

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 17.


A szőnyeg a lakás szép dísze, fontos tartozéka, és hangulat egyik megteremtője. Ma már annyi féle darabból válogathatunk, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Segítségül megpróbáljuk kategorizálni egy kicsit a szőnyegeket.

Szőnyegmustra – a jó lábalávaló titka

Na, nem színek vagy minták szerint, mert az titáni feladat lenne, hanem kivitel és forma szerint, valamit ötletelünk egy kicsit, hogy hogyan is tehetjük a puha lakásdíszeket egészen egyedivé.

Kivitel

Régebben a szőnyegekkel nem volt különösebb gond. Egy formavilággal, szőttesként kerültek a boltba, vagy még inkább az asszonyok maguk készítették el. Ma azonban már sokkal szélesebb palettáról lehet válogatni, így egyáltalán nem felesleges az a kérdés, hogy milyen kivitelű, milyen készítésű szőnyeg mellet tegyük le a voksunkat. Ez persze pénztárcafüggő is, de sokszor az ár nem annyira mérvadó, hiszen nem árt átlátni, hogy melyik szőnyegnek hol vehetjük hasznát. A tradicionális, kézi csomózású perzsa szépségek helye természetesen a ház központ részén van, míg a kókuszhéj száladásából készült lábtörlő a bejáratnál kap helyet. Ez teljesen egyértelmű, nincs mit magyarázni rajta. Ha azonban egy olyan darabról van szó, mint a bambusz szőnyeg, akkor már gondban lehetünk.

Manapság nagy divat, hiszen nagyon mutatós, de azt tudni kell, hogy az, amitől egy szőnyeg szőnyeg, az hiányzik ebből a darabból. Megvédi ugyan a padlót, de se nem puha, sem pedig a lépteink zaját nem nyeli el, ráadásul melegebbnek sem érezzük tőle a talajt. Ellenben valóban mutatós, és egy keleties stílusú lakásban nagyon is van helye. Kedvelt kivitel a rongyszőnyeg is, ami nevével ellentétben nem is olyan olcsó, és kicsit sem ronda. A rongyszőnyegek ugyanúgy lehetnek a lakás díszei, akárcsak a kamra padlójának fedői, és az árak is igen széles skálán mozognak. A különlegességet kedvelők választhatnak horgolt szőnyegeket is, amelyek szintén inkább esztétikusak, mintsem funkcionálisak.

Forma

Minden háztatásban megtalálható a négyszögletű szőnyeg, hiszen ez egy alap darab (még akkor is, ha esetleg a sarkait lekerekítik). Ha ennél egy kicsit egyedibbet szeretnénk, akkor a kerek, vagy ovális formákkal biztosan sikerünk lesz, de az is tény, hogy ez a kivitel is gyakori a lakásokban. Az igazán személyre szabott szőnyegek formája nem teljesen meghatározható, hiszen a tulajdonos ízléséhez igazodik. Lehet amorf, vagy szabályos sokszög, de ugyancsak mintázhat egy levelet, vagy akár egy emlékezetes épületet, tárgyat. Ezekkel azonban nagyon óvatosan kell bánni, egyrészt az áruk, másrészt a hangsúlyuk miatt. Ha a helyüket nem jól választjuk meg, akkor mindent elnyomnak a szobában, és kissé idétlen benyomást kelthetnek.

DIY

A szőnyegek világát is elérte az egyedivé alakítás, amit ráadásul mi magunk is megtehetünk. Sok ötlet kering a világhálón, melyek újra hasznosítják elnyúlt, kifakult, esetleg lukas pólóinkat, és rongyszőnyegként élesztik ujjá. Lehetőségünk van arra is, hogy több kisebb, színben harmonizáló szőnyeget összedolgozzunk, és egy egészen egyedi darabot hozzunk létre. Az egyik legjobbhoz azonban csak egy hajnyíró – és persze a megfelelő szőnyeg – kell.

A puha, középmagas bolyhozású szőnyegen egy szigetelőszalag és némi kézügyesség segítségével alakítsunk ki egy labirintusformát. Lehetőleg vastag falakat, és ugyanolyan vastag folyosókat készítsünk, mert akkor lesz mutatós a végeredmény. Ha a falakat leragasztottuk, akkor ragadjuk meg a nullásgépet, és szépen, lassan, türelmesen vágjuk vissza a szőnyeg magasságát a labirintus folyosóin (ha nagyon nem megy, használhatunk először ollót is, és a második körben tisztázzuk a kivágást a hajnyíróval). Távolítsuk el a ragszalagot, és gyönyörködjünk az egyedi, kézzel készült szőnyegünkben!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!