szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőrös gubacsok a szőlőn?

Szépzöld, 2008. jún. 07.


Ez a féreg alakú puhatestű állat mivel 0,15 milliméteres, így csak lencsével látható. Az állat két pár lába első részén helyezkedik el, hátul pedig csak barázdált. Lehet, hogy azért sem látható, mert olyan csúnya :-). Mindenesetre ha nem védekezünk ellene, akkor a termésveszteség elérheti akár a 20%-ot is.

Szőrös gubacsok a szőlőn?

szőlő-gubacsatka felnagyítvaA szőlő-gubacsatka (Colomerus vitis) mellett még a takácsatkák is szívogathatják a szőlőt, és ezzel legyengítik azt. Három fajtáját különbözetjük meg az okozott betegség alapján. Az egyik duzzanatot okoz, a másik felsodorja a leveleket még a harmadik a rügyeket.

A nőstények telelnek át a rügypikkelyek alatt. Mikor kihajt a szőlővessző, akkor az atkák előjönnek és elkezdik a károsításukat. Már a levél rügyeket is károsítják, így abból csak deformálódott levelek képződnek.


szőlő-gubacsatlka károsítása szőlőfürtönElsőnek a hajtások alsó levelein figyelhető meg a gubacsok képződése. Nem csak a leveleket, de a szőlő virágzatát is szívogatják, és ennek következtében azok lehullhatnak.

Évente hét nemzedéke is kifejlődik, a levélfonákon található nemezes, szöszös foltokban, mely kezdetben fehér vagy rózsaszín és később bebarnul. Az atkák nyárig a csúcsi rész felé vándorolnak (és nő a populáció), majd ősszel már lefelé az áttelelő helyre (mikor már csökken az egyedszám).


Ősszel az atkák a levelekről a levélnyélen keresztül visszamennek a rügyekhez és ott elbújva áttelelnek.

A gubacsatka elsősorban a fiatal 1-6 éves telepítések károsítója. Igazán akkor lehet veszélyes, ha a hideg tavasz miatt a hajtások növekedése vontatott.

 


Kémiai védekezés egyrészt lehetséges az atkaölő speciális készítményekkel pl. Envidor, Ortus.

Vagy pedig a lisztharmat ellen használt kén készítmények is atkaölő hatással rendelkeznek pl. Rézkén és Kumulus

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!