szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 19.


Utak mellet, napos, cserjés helyeken, legelőkön az egész országban vadon terem. Egy vagy kétéves növény, gyökere kissé elágazó, orsószerű.

Szára 50-200 cm-re is megnőhet, ötszögletű, egyenes, virágzáskor elfásodik.

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

A szőrös ökörfarkkóró - Amaranthus retroflexus - kétéves változatnak az első évben csak tőlevelei fejlődnek. Ezek, tojás vagy hosszúkás alakúak, csipkézettek, nagy levélrózsát alkotnak, fehéren szőrösek. Szárlevelei szórt állásúak. Toktermésű, virágzata végálló. Magja barna színű, igen apró.

 

Száraz, napos időben szedik a teljes nyílásban lévő virágokat. A virágok gyűjthetők csészével vagy csésze nélkül, de keresettebb a csésze nélkül gyűjtött virágok. A leszedett virágokat szárítás előtt nem szabad összetömötten tárolni, mert bemelegszenek, rögtön barnulnak és törnek. A virágokat szedés után gyorsan meg kell szárítani, amely műszárítóban vagy napon történhet.

 

 

Az a legfontosabb, hogy a leszedett virágok gyorsan szárítóba kerüljenek, és a szárítás rövid ideig tartson. A virágot nem szabad forgatni. A hosszú ideig tartó szárítás, szakszerűtlen kezelés, gyakran barnulást okozhat. Az így kezelt alapanyag értéktelen. A barnulást enzimek okozzák. Az enzimek káros hatása megakadályozható a virág szedés utáni gyors szárításával és szakszerű tárolásával, amely légmentesen zárt műanyag fóliazsákban történik.

 

 

A végeredmény citromsárga színű vagy élénk kék, édeskés ízű, mézre emlékeztető illatú. 4 % nyálkát, 10 % cukrot, keserűanyagokat, szaponint, festékanyagot, zsírt, olajat, almasavat tartalmaz.
A népgyógyászatban vizelethajtó, izzasztó, és az ún. mellteák (mellkas) fontos alkotórésze. Ehhez hasonlóan hazánkban gyűjtik még a vadon termő ökörfarkkóró és a molyhos ökörfarkkóró virágát is.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia