szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 19.


Utak mellet, napos, cserjés helyeken, legelőkön az egész országban vadon terem. Egy vagy kétéves növény, gyökere kissé elágazó, orsószerű.

Szára 50-200 cm-re is megnőhet, ötszögletű, egyenes, virágzáskor elfásodik.

Szőrös ökörfarkkóró - Videóval

A szőrös ökörfarkkóró - Amaranthus retroflexus - kétéves változatnak az első évben csak tőlevelei fejlődnek. Ezek, tojás vagy hosszúkás alakúak, csipkézettek, nagy levélrózsát alkotnak, fehéren szőrösek. Szárlevelei szórt állásúak. Toktermésű, virágzata végálló. Magja barna színű, igen apró.

 

Száraz, napos időben szedik a teljes nyílásban lévő virágokat. A virágok gyűjthetők csészével vagy csésze nélkül, de keresettebb a csésze nélkül gyűjtött virágok. A leszedett virágokat szárítás előtt nem szabad összetömötten tárolni, mert bemelegszenek, rögtön barnulnak és törnek. A virágokat szedés után gyorsan meg kell szárítani, amely műszárítóban vagy napon történhet.

 

 

Az a legfontosabb, hogy a leszedett virágok gyorsan szárítóba kerüljenek, és a szárítás rövid ideig tartson. A virágot nem szabad forgatni. A hosszú ideig tartó szárítás, szakszerűtlen kezelés, gyakran barnulást okozhat. Az így kezelt alapanyag értéktelen. A barnulást enzimek okozzák. Az enzimek káros hatása megakadályozható a virág szedés utáni gyors szárításával és szakszerű tárolásával, amely légmentesen zárt műanyag fóliazsákban történik.

 

 

A végeredmény citromsárga színű vagy élénk kék, édeskés ízű, mézre emlékeztető illatú. 4 % nyálkát, 10 % cukrot, keserűanyagokat, szaponint, festékanyagot, zsírt, olajat, almasavat tartalmaz.
A népgyógyászatban vizelethajtó, izzasztó, és az ún. mellteák (mellkas) fontos alkotórésze. Ehhez hasonlóan hazánkban gyűjtik még a vadon termő ökörfarkkóró és a molyhos ökörfarkkóró virágát is.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia