szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szüret, családias légkörben

Mező Viola, 2009. okt. 02.


Sok-sok képpel!

Szeptember múlt, ám a korábbi évektől eltérően a fák lombjai most még haragos zöldek, csak egy-két megfáradt falevél hullott alá sárgán, erejét vesztve.

Késik az ősz. A nappal még lágy meleget tartogat, de már hűvösek a reggelek. Az őszre oly jellemző ökörnyál sem jött még el.

 

A természet búcsúzásáról egyelőre csak az árnyak nyúlása és a madarak készülődése árulkodik. Pazar idő ez minden őszi kerti munkához: betakarításhoz, talajmunkához, dugványozáshoz.


 

 

 

 

Hétvége van. 24 szorgos kéz dolgozik kertünkben. Szüretelünk.
Tompán puffan a fürt a vödör alján, emberi hang búg a sorok közt, s színes ruhák tarkítják az év jó részében magányos, zöld tőkéket.

 

De nem csak nálunk folyik serényen a munka, csattognak a metsző ollók szinte az egész Móri Borvidéken is, ahová szőlőskertünk tartozik. A déli fekvésű meszes domboldal kiváló termővidéke Zweigelt fajtájú szőlőnknek, mely az elmúlt években több érmet is elnyert már jellegzetesen fűszeres ízvilágú borával a Móri Történelmi Borvidék borversenyein.

 


 

 

 

 

 

                                

 

 

A csípős hajnalt nyári forróság követi, az öreg szőlőkarók tetején egyre szaporodnak a pulóverek. Sorra érkeznek a szüretelők, telnek a vödrök.

 

A puttonyosért kiáltók dereka mind lassabban emelkedik, s komoly matematikai műveletbe kezdenek a hátralévő sorok számával, a résztvevőkkel és az időfaktorral kombinálva.

 

Szőlő pedig van. Rengeteg. A szőlősgazda alig győzi. Elkél a pótkád, noha a friss szőlőléből már a hűvös pince hordóiba is kerül. A munka délelőtt egy percre sem áll meg, a szőlőszemek útja végérvényes: vödör-puttony-bogyózó-kád-hordó-lopó-pohár, s hamarosan egy szerencsés gyomor.

 


 

 

Milyen ravasz is a természet! Sűrű levéllepellel védi hamvas, kék gyöngyszemeit.

 

A szőlővesszőre tekeredett, vezérdrótra nőtt, vagy csak épp a raffia kötözőre fonódott gazdag fürtök kiszabadítása pedig komoly agyi kapacitást igényel, valódi türelemjáték, mely gyakran a fürt földre hullásával végződik.

 

A szemeket márpedig szigorúan föl kell szedni! – így a gazda. Bár mindig akadnak lázadók, kik laza mozdulattal földet húznak a tőke tövénél kéklő szőlőszemekre. A tökéletes fürtök szőlőlevéllel kibélelt rekeszbe kerülnek.

 

 

 

 

Majd a puttonyos hangja ebédre hív. A menü tradicionális, évek óta változatlan: gulyásleves gazdagon Mama-módra és mákos, diós kalács. Jóllakottan más a mozgás. A fürtök mélyebben vannak, a vödör még nehezebb.

 

A fenekek elnehezülnek, lassanként a földre huppannak, s térden kúszva közelítik a soron következő tőkét. Közben a gazda a szüret protokoll részét végzi: friss musttal kínálja a szüretelőket, s örök érvényű igazságokat fogalmaz, melyek hol a mennyiségről, hol a cukorfokról zengnek.


Igaz, a 19,5 fokos must minden szerénység nélkül elegendő okot kínál a dicsekvésre. Kötelező elem a tréfálkozás is. Majd eljő a várt pillanat, az utolsó sor. Fellazulnak a szabályok, itt már ki-ki ott szedi, ahol éri.

 

Eddig egy kordonsort két szüretelő szedett egymással szemben, s szerencsésebb, ki lentről felfelé szedte, mivel ő a napot is háttal tudhatta. Párja azonban hegyről hajolt lefelé, s így még a szikrázó fénnyel is meg kellett küzdenie.

Vége. A kincsüktől megfosztott, fazonra nyírt szőlőtőkék csupaszon árválkodnak tovább, szigorú kötésük börtönéből kiszabadult vesszejüket az őszi szél borzolja majd.

 


Hagyományos népi szüreti felvonulás helyett, szerény levonulás a hegyről, majd ki-ki otthonába érve lemossa magáról a szőlővidék drága földjének utolsó porát is. A szőlősgazda pedig végtelenül elégedett.

 

Biztonságban tudhatja egész éves kemény munkájának gyümölcsét. A présház élettel telt meg, a bódító mustillat ezrével vonzza a muslicákat.

 

A gazda tesz még egy kört birtokán, de csak édes íztől kába, lassú méheket talál egy-két elhullott szem fölött keringeni.


Kapcsolódó cikk:

Őszi kert csodája

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

Fórum

Könyvek

 

Kapcsolódó könyv:

Bogyós gyümölcsök


 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia