szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Talajtakarással a gaz ellen

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 27.


Mostanában egyre több helyen láthatjuk azt, hogy a virágágyak nem csak szabadon állnak. Illetve egészen pontosan a földjük nem áll magában, hanem le van takarva. Sokáig az emberek ezt egy drága hóbortnak tartották, de ez nem így van, a mulcs ugyanis ennél jóval többre képes. Mielőtt azonban bármit is mondanánk, nem árt tisztázni, hogy mit is jelent ez a szó.

Talajtakarással a gaz ellen

Mulcs

 

A mulcs kifejezés – bár a legtöbbször valóban így találkozunk vele – nem a fenyőkéreg zúzalékot jelenti. Tulajdonképpen minden olyan anyagot ide sorolhatunk, amellyel a talaj takarjuk, mivel a szónak pontosan ez a jelentése: talajtakarás (az angol mulch szóból ered, jelentése talajtakarást végez).

 

Miért jó?

 

A virágágyak látványa csodaszép, már persze akkor, ha szépen karban vannak tartva. Az azt jelenti, hogy a virágok élénkek, erősek, és a gyomok még csak meg sem közelítik őket. Ezt elérni azonban nem kis feladat. Hát még akkor, ha történetesen nem vagyunk időmilliomosok, és nem tudunk annyi órát a kertben, a kerttel tölteni, mint szeretnénk. Erre jelenthet remek megoldást a mulcs, ugyanis segít visszaszorítani a gyomokat, vagy akár teljesen meg is akadályozza azok növekedését. Ehhez persze a megfelelő fajtát kell kiválasztani a talajtakarók közül, de a feladat nem lehetetlen. Mindemellett a mulcs arra is alkalmas, hogy meggátolja a talaj kiszáradását. Ez technikailag azt jelenti, hogy elegendő kevesebbet locsolni, vagyis a pénztárcánk megkönnyebbülhet egy kicsit. Persze télen sem kell mellőzni a talajtakarást, hiszen ilyenkor is lehet haszna. Bár tény, hogy kiszáradni nemigen fog, ellenben a felső réteg fagyását megakadályozza. Sőt, ha a virágra, például a rózsára húzzuk rá, akkor a növény szárát és a gyökereit is megóvja a fagyoktól.

 

Milyet válasszunk?

 

Hogy milyen mulcsot választunk, ez attól függ, hogy mit várunk el tőle. Sokaknak a legnagyobb könnyebbség az, ha a takaró anyag egyáltalán nem engedi, hogy a gyomok fejlődjenek. Ezt műanyag fóliával érhetjük el, amit a fölre terítünk, és átbújtatjuk rajta a dísz, vagy haszonnövényeket. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Valóban nem tudnak növekedni a gyomok, ám a talaj tápanyagtartalmát nekünk kell beállítani, és pótolni, valamint a műanyagot is el kell valamivel takarni. A geo fólia is hasonlóan működik, bár itt a gyomok kifejlődnek, ám eltávolításuk lényegesen egyszerűbb. A legelterjedtebb mulcs a fakéreg. Ez tökéletes megoldás lehet, ha vastagabb rétegben terítjük.

 

A gyomok ebben az esetben is kijönnek, de az ágyás rendben tartása lényegesen leegyszerűsödik. Ráadásul ez a réteg jól tartja a nedvességet, így nem kell annyit öntözni a virágokat, zöldségeket. Plusz jó dolog a mulcs használatában, hogy a kertünk tisztább lesz, vagyis a zöldségeink nem koszolódnak, sarasodnak, amikor szakad az eső. Ez persze nem lenne olyan fontos, ám mivel a levelek sem érintkeznek a talajjal, a gombásodás veszélyes is jóval kisebb lesz.

 

A mulcsok között a legolcsóbban beszerezhetőek a fűnyesedék, a kavicsok, vagy éppen a levelek. Takarás szempontjából ezeket is remekül lehet használni, de azért nem árt figyelni az ágyások igényeire is. A fű esetében érdemes keverni levelekkel, vagy kezeletlen fűrészporral, de az is fontos, hogy ne rakjuk le túl vastagon, mert berohadhat, és az már egy kicsit sem tesz jót a növényeknek, sőt, ki is égetheti őket.
 

Kapcsolódó cikk:

Bakik, amiket a kert kialakításakor mindig elkövetünk!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia