szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Támfalépítés, házilag

Szépzöld, 2011. jún. 14.


Forrás: www.eptinfo.hu  
Mint az ismeretes, a támfalakra meredek, lejtős telkeken, kisebb-nagyobb szintkülönbségek esetén van szükség. Természetesen, ha nagy magasság-különbséget kell támfallal áthidalni, vagy nagy tömegű, csúszós földfelületet kell megtartania, mindenképp forduljunk szakemberhez. Ha azonban csak kisebb, egy méter alatti támfalat kell építenünk, akár mi magunk is nekifoghatunk a munkának. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tanácsokat.

Támfalépítés, házilag

A támfalak esetében az ideális magasság általában 50-100 cm között van. Sok esetben, fél méteres magasság felett már némi beton.-alapozás is szükséges a támfalhoz, bár ez nem törvényszerű. Arra azonban ügyeljünk, hogy a támfal ne legyen függőleges, hanem enyhén lejtsen (azaz dőljön hátrafelé). Mielőtt neki kezdünk a támfal megépítésének, tervezzük meg azt: mérjük fel, mennyi anyagra lesz szükségünk, s pontosan hova kerül majd építményünk a kertben.


Építési engedélyezésre, bejelentési eljárásra nincs szükségünk, ha egy méternél alacsonyabb támfalat rakunk fel. A tartó-falunknak oly módon kell elhelyezkednie, hogy a felette lévő, természetes domborzati vonalakhoz idomuljon. Abban az esetben ugyanis, ha a támfal lejtése nagyobb, mint a természetes talajé, akkor a csapadékvíznek is nagyobb lesz az esése, így a föld könnyebben ki fog mosódni a kertünkben.
 

Éppen ezért jó ötlet, ha a támfalakat növényekkel ültetjük be. A növények gyökérzete összetartja a talajt és nem engedi kimosódni azt. Az egyre sűrűbbé váló növényzet pedig befedi a beton-támfalelemeket, így az majd természetes hatású, zöld támfallá válik. A támfalak tehát készülhetnek előregyártott betonelemekből, fából, de terméskőből is. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy természetes, rusztikus látványt sugároznak, azonban építésük bonyolultabb.


A terméskövek egyes darabajai ugyanis változatos alakúak és nem illeszkednek pontosan egymáshoz. A természetes köveket kötésbe rakjuk, ez megtöri a résekbe lefolyó víz lendületét, és csökkenti az eróziós hatást is. A természetes kövekből felrakott támfalnál egyébként nem kell olyan sok növény, mint a betonelemes megoldásnál. A termésköveket ajánlott valamilyen kötőanyaggal (általában habarccsal) felrakni. A támfal építésekor a kövek közé ajánlatos talajt teríteni.


A növények gyökerei ekkor a kövek mögé is bejutnak, ezért ott is termőtalajnak kell lennie. A támfal építésekor ügyeljünk azonban arra, hogy a támfal mögött maradjon egy bizonyos (15-25 cm-es) hézag, amelybe szivárgó kavicsot, kő zúzalékot töltünk, hogy a csapadékvíz kifolyhasson a támfal mögül. Ha a talaj nyomását nem tartja meg a lazán felrakott és talajba ágyazott kőfal, betontámfalakat ajánlatos építeni.


Ha sok, nagy tömegű követ rakunk egymásra, akkor esetleg el lehet hagyni a habarcsot, de csak akkor, ha meggyőződtünk róla, hogy a támfal megtartja a föld súlyát. A betonelemekből épített támfalak pozitívumai közé tartozik, hogy az elemek egyszerűen egymásba illeszthetők, így könnyen és gyorsabban felépíthető a tartószerkezet.. ennél az építési módnál ráadásul nem kell feltétlenül habarcsozni.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia