szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tanuljunk a borászok nyelvén!

Topor Erika, 2012. jún. 04.


A borok világ bonyolult, ha nem ismerjük az alapokat. A különböző kifejezések és fogalmak sokszor titokzatosan rejtik a valóságot maguk mögött, miről is van szó, mit is iszunk valójában.

Tanuljunk a borászok nyelvén!

Az aszúbor és a puttony:

 

A Tokaji borvidék leghíresebb különlegessége, a borok királyának is nevezik. A különlegességének alapja, hogy kedvező időjárás esetén a túlérett szőlőszem héja megreped, megjelenik rajta a nemes rothadás, melyet a Botrytis cinerea okoz. A szüret hagyomány útján október második felétől keződik, amikor is a furmint és a hárslevelű szőlők fürtjeiből legyűjtik az aszúszemeket. Ezeket a szemeket péppé dolgozzák, majd az aszútésztára bort öntenek, és áztatás után préselik. A kipréselt lé tölgyfahordókba kerül, ahol érlelni kezdik. az érlelési időt a puttonyszám befolyásolja. Ahány puttony (3,4,5 vagy 6 puttonyos) aszútésztára öntenek egy gönci hordónyi (tehát 136 liternyi) bort, annyi puttony lesz az aszú. A palackozást megelőzően az érlelési idő mindig két évvel több, mint ahány a puttonyszám.


A Barrique bor:

 

A barrique bor egy speciálisan érlelt bor, ún. barrique hordóban érlelik, erről kapta nevét is. A hordó tölgyfából készül, és 225 liter bor fér bele. Általában vörösborok esetében találkozhatunk barrique borral. Az érlelési idő boronként eltérő: 2-9 hónap között mozog. A hordó tölgy „íze” és aromája átkerül a borba, ezért csak nagyon minőségi borok esetében használják, és maximum 2-3 éven át. A hordó élettartalma azért ilyen rövid, mert az aromaátadó hatás ez idő alatt már elvesztik értékét.


A Cuvée-k:

Francia kifejezés, a cuvée borok házasított borok, azonos fajtájú, azonos termőhelyről származó borok házasításával készül. Két vagy több fajta must, vagy bor adott célra való összekeverése. Egyik cél lehet az egységes minőségű borelőállítás, de más megközelítésben a pezsgő készítés során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor.


A Fordítás:

 

az aszúkénál magasabb csersavtartalmú, de sokszor 4-5 puttonyos aszúnak is megfelelő cukortartalmú borok. Az alapja az aszúkészítés lépéseiből ered. Amikor az aszútésztát felöntik borral az áztatás során, az aszúszemekben rengeteg értékes anyag és édes íz marad, így érdemes a megmaradt szemeket préselés után újra felhasználni. A préselést követően ismét mustba áztatják – tehát fordítják – az aszúszemeket. Főleg furmint esetében jellemző technológiai lépés ez, igazi hungaricumnak számít.
 

A Máslás:

 

általában száraz bor, amely úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére ismét mustot öntenek és azt kierjesztik.


A Rozé bor:

 

hiedelemmel ellentétben tisztán kék szőlőből préselik, de a lé a préselés előtt csak rövid ideig marad kapcsolatban a bogyó héjával, így csak kevés színező- és cserzőanyag oldódik ki a héjból. a rövid préselés ellenére elegendő zamatanyagok kerülnek a későbbi borba. Érlelése a fehérbor módjára folyik. Készülhet még a kék szőlő azonnali, zúzás nélküli, gyenge préselésével is.


A Siller:

 

mint önálló kategória magyar (és német) sajátosság. Savas mustból előállított élénkpiros bor.
 

Kapcsolódó cikk:

Borkülönlegességek

Bor, mámor, Magyarország

Szüret, a szőlő ünnepe

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia