szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 3.

Sulyok József, 2008. szept. 08.


Előzményei:

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 1. és 2. rész


A munkaidő a szezonális mezei munkásoknak napfelkeltétől napnyugtáig tartott. Reggel 9 órakor volt egy fél órás früstök, 12-és 1 óra között volt ebédszünet, míg a fél órás uzsonnaidő délután 5 órára esett.

 

Reggelire zsíros kenyeret ettek, mezőn szedett szárított teafűből készült teával ízesítve, vagy üvegbe vitt tejet csupaszkenyérrel fogyasztottak.
Ebédet általában tarisznyában vittek, vagy ha a tanyához közelebb dolgoztak, akkor a kisebb gyerekek vittek otthonról kész ebédet délre. A tarisznyában, legtöbbször szalonna, kenyér volt, vagy nehezebben romlandó kész ételféle (törtpaszuly, kemencében sütött kalács, előre megsütött szalonna).
A gyerekek kaszrojban, vagy ételesben vitték a levesfélét, míg a főtt tésztát, krumplit, főzeléket, galuskát külön edényben. Uzsonnára a délről megmaradt pár harapásnyi ennivalót ették meg.


Aki dohányzott, az csak munkaszünetekben gyújthatott rá. Aki pipázott az vagy kostökből, vagy disznó zacskójából készült dohányzacskóba (juhászokra, kondásokra volt jellemző), vagy harisnyaszárból készített erszénybe tartotta a vágott dohányt. A cigarettázók újságpapírba, vagy dohánylevélbe csavarták az otthon előre összevágott, finánc elől dugott dohányt. A gyufa drága kincs volt, ezért a legtöbb férfinek háborús patronyból (lőszerhüvely), készített benzines gyújtója volt, amit a tanyán tevékenykedő kovácsmester készített, nem egyszer külön díszítéssel, monogram beírásával. Ez idő tájt a szikrát adó tűzkő is sokszor hiánycikk volt.


Italozás munkaközben csak aratáskor volt engedélyezve szokás-jog szerint. Akkor a gazdatiszt, vagy képviselője kínálta meg egy-egy pohár szilvapálinkával az arató brigádit. Ennek is meg volt a praktikus oka. A nagy melegben sok vizet kívántak az emberek, bizony a víz nem mindig volt tiszta és friss. Ezért a pálinka jól jött gyomorfertőtlenítőnek. Kapáláskor, aratáskor minden csapatnak volt egy kijelölt nagyobb gyerek, aki vízhordó zsongár volt. Amelyik gyerek elbírt egy tele vizes-kupát, azt alkalmazták.
Nem volt könnyű feladat, mert a határban sokszor kilométerekről kellett hordani a vizet. Az ásott, sűrűbben húzott kutakból vitték a friss vizet a zsongárok. Majd a kupa fedeléből osztották, adták sorba a vizet, a megszomjazott munkásoknak. Ha elfogyott a víz, fordultak újra. A vizet öblítés nélkül, egymás után itták a kupafedőből a férfiak, asszonyok, mert takarékoskodni kellett az ivóvízzel. Ahol nem nagy csoport, hanem csak néhány ember dolgozott, azok nem kaptak vízhordó zsongárt. Maguk vitték ki reggel az uraság tulajdonában lévő, fából készült kisebb-nagyobb csobánban (lapos hordócska) a vizet. A csobánnak volt egy beöntő nyílása, amit fadugóval dugtak be és volt mellette egy kisebb lyuk ahol inni lehetett belőle. Amikor kiértek a mezőre hűvös helyre tették, fűvel, falevéllel takarták, így nem melegedett fel benne a víz. Ha nem jutott csobán sem, akkor cserépkorsóban vittek maguknak vizet, beosztották, hogy egész nap kitartson. Vagy ebédszünet alatt, maguk mentek a legközelebbi kútra vízért. A napszámosok gyalog jártak munkába a nagy kiterjedésű szentmihályi és bűdi határba.


Munka közben, vagy munkavégzés után hazafelé kapát, kaszát vállukra téve, énekelve múlatták az időt. Sok nótát tudtak, s tanultak meg egymástól. Szerelmeset, szomorút, pikánsat, mulatósat. A nóta szájról szájra szállt, így a gyerekek is megtanulták, s az éneklők, ha egy rövid időre is, elfelejtették a munka keservét, a tanyasi élet nehézségeit.


Folytatása: Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4. 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia