szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi teendőink a szőlőben és a gyümölcsösben

Szépzöld, 2015. márc. 09.


Vizsgáljuk meg áttelelés után az ültetvényt, kezdjük a támrendszer felülvizsgálatával! Mérjük fel a javításához szükséges anyagigényt, és a beszerzéséről gondoskodjunk. Javítását, felújítását a metszés után könnyebben el tudjuk végezni.

Tavaszi teendőink a szőlőben és a gyümölcsösben

A tél végi lemosó permetezéshez szükséges vegyszerről is gondoskodjunk, ez lesz a metszés után az első növényvédelmi teendőnk.

Ha szükséges tőkepótlás, készüljünk fel erre is időben történő fajta kiválasztással és megrendeléssel. Szükség esetén lehetőleg betegség-ellenálló fajtát válasszunk. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a szőlő tápanyagigényes növény, ha ősszel nem műtrágyáztuk megfelelő komplex műtrágya kiválasztásával, ezt tegyük meg minél hamarabb.

Teendőink a gyümölcsösben

Vizsgáljuk felül a gyümölcsösben is a támrendszer állapotát, karbantartására készüljünk fel. Ne akkor kelljen javítgatni, amikor már nagy lombozattal rendelkezik a gyümölcsösünk.

Őszi telepítések elmaradása esetében a szükséges pótlásokra felkészülhetünk a csemeték beszerzésével és a helykijelöléssel. Az őszi telepítéseket vizsgáljuk meg, hogy nem fagytak-e fel, ha fellazultak, taposással tömörítsük, ismét, ha szükséges, pótoljuk a földet, szárazság esetén öntözzük meg.

Elkezdhetjük a gyümölcsfák tisztogatását, az öregebb fák ritkító metszését. Bátran használjuk ollónkat, szellősre metsszük fáinkat, szebb, ízletesebb termést kapunk, és a betegségek sem támadják olyan mértékben, mint a sűrű fákat. A metszést az almástermésűekkel kezdjük, majd a korán induló bogyósokat metsszük, az őszi- és a kajszibarackokkal pedig várjunk a rügyfakadás utáni időszakra. A nagyobb vágási felületek kezeléséről se feledkezzünk meg.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia