szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tedd az ablakra! Pliszé és a spagetti függöny

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 02.


A függönyök léte, vagy nem léte kardinális kérdés minden lakásban, házban. Nem csak azért, mert beláthatnak az utcán sétálók, vagy megleshetnek minket a szomszédok. Fontos az is, hogy hangulatot kelthessünk általuk, illetve természetesen az is, hogy a túl sok fényt kizárhassuk az adott helyiségekből. De mi a helyzet akkor, ha nem tetszenek a lógatott anyagok, vagy éppen az ablak formája állít minket válaszút elé?

Tedd az ablakra! Pliszé és a spagetti függöny
Kép:www.houzz.com

Pliszé

Sok esetben a függöny nem megoldható lehetőség, vagy éppen nem illik az adott környezetbe. Ilyenkor az ember némi kompromisszum megkötésére kényszerül: választhatja a rolót, vagy a római rolót. Mindkét esetben fel kell adni valamit. Az elsőnél a teljes kilátást, hiszen egy idő után egyszerűen nem fogjuk visszahúzni a helyére a lamellákat, mert hosszadalmas, mert akad, vagy találunk más kifogást. A lényeg, hogy rontja a képet.

A másik, vagyis a római roló, mely tulajdonképpen egy leereszthető anyag ezt a hibát kiküszöbölné, de az átlagostól eltérő formájú ablakokon nem lehet használni. De még ha meg is oldanánk, akkor is ott van a kérdés: mi a helyzet akkor, ha alulról tűz be a nap, és mi csak az erős fényt szeretnénk kiiktatni? Nos, ez jellemzően nem megoldható, kivéve a pliszével.

Ez az elmés megoldás az utóbbi időben igen nagy teret hódított magának. Ez nem is csoda, hiszen minden felsorolt problémát megold. Tulajdonképpen két részből áll: a tartó szerkezetből, és a sötétítőből. Az első kinézete a következő: az ablak két tetszőleges, szemben lévő szélére kerül két műanyag sín. Ezekből egymásba átvezet két, vagy több feszes, de vékony szál, ami a kilátást nem rontja. A sötétítő ezeken fut. Anyaga pliszírozott textil, és apró lukak segítségével rögzül a feszes szálakhoz. Ennek köszönhetően akárhol összecsukható, vagyis akár az ablak közepén is lehet a „függöny” anélkül, hogy sötétítene.

De megoldható az alsó belátásvédelem az ablak felső hányadának érintése nélkül, stb. szép, praktikus, és több sötétítési fokozattal is kapható, a szinte áttetszőtől az egészen sötétig. Olyan helyen is használhatjuk, ahol lógnia kell, vagyis alul nem rögzíthető. Ebben az esetben egy kis mozgása is lehet, de ez nem vészes. A szokatlan ablakok sem jelentenek gondot, hiszen a szerkezet kedvünk szerint alakíttatható a gyártóval, nem nagyon találunk olyan gondot, ami áthidalhatatlan lenne.

Spagetti függöny

A pliszé rengeteg jó tulajdonsága mellett van egy rossz is: nincs esése. Hiányzik belőle az a fajta elegancia, amit egy lógatott függöny tud képviselni. Ha ehhez is ragaszkodunk, akkor máshol kell kompromisszumot kötni. Az elegáns megjelenést tökéletesen elérhetjük a spagetti függönnyel, de cserébe a belátásvédelem, illetve az árnyékolás nem lesz teljes. A kilátást is rontja, viszont a beszűrődő fény, és a függöny különleges megjelenése nagyon kellemes hangulatot kelt.

A színes kiviteleknek köszönhetően pedig a luxus hatást hozó hófehértől, a keleties megjelenésű vörösig mindenki megtalálhatja azt a kivitelt, ami neki a legjobban tetszik. Ráadásul kifejezetten nagy méretben is kapható. A mosása azonban egy kicsit trükkös: a függönyt több helyen is érdemes megcsomózni, mielőtt a mosógépbe kerül, ellenkező esetben ember legyen a talpán, aki ki tudja hámozni az egyes szálakat a gubancok rengetegéből.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia