szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 16.


Kerti utat kreálni nem is nehéz dolog. Igazából bárki meg tudja csinálni, csak egy kis kitartás kell hozzá. Na meg esetleg egy férfikéz, hiszen vannak olyan részek, amikben bizony nagyobb erőkifejtésre lehet szükség. Ám még ez sem feltétlenül szükséges, hiszen kisebb lépésekkel megoldhatóak a nagyobb feladatok is.

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg
Kép: www.diycolorburst.com

Utak

Utak esetében mindenképpen alaposan elő kell készülni. Ebben az esetben ugyanis kell egy alapot is adni a tekergőző ösvénynek, amit bizony gondosan kell megalkotni. Mindenek előtt ássuk ki az utat, illetve annak az alapját. Tisztítsuk meg a kiásott részt, és az oldalsó falakat támasszuk meg, hogy a föld ne omoljon be a későbbiek folyamán. Terítsünk le geo fóliát, hogy az utunkat ne verje fel a gaz – már ha nem betonból öntjük ki, mert ebben az esetben a geo fóliára semmi szükségünk.

Kavicsokkal

Kitűnő választás lehet az apróbb nagyobb kavicsos utak. Ezekhez a geo fólia elengedhetetlen, hiszen a gazolásuk körülményes lenne. A fantáziánk azonban mozoghat, hiszen nem csak egyetlen színnel, vagy nem csak művészi káosszal dolgozhatunk. A különböző színű kavicsokat egymás után is önthetjük, mintegy ombre sétányt létrehozva ezzel. Ha pedig hajlandóak vagyunk szöszölni, és a kavicsokra is többet költeni, akkor szépen mintázva is kirakhatjuk az utat. Csigavonalban lerakva a köveket látványos eredményeket kaphatunk, de nem kell ehhez a mintához ragaszkodni.

Régi téglák

Még csak költeni sem kell feltétlenül az útra. Ha vannak az otthonunkban, kallódó, már semmire sem használt régi téglák, azokból is nagyon mutatós utat kreálhatunk. Ahhoz, hogy a gaz ne verje fel az utat érdemes ezeket kötésbe rakni, és a réseket finom szemcsés homokkal kitölteni. Ennek módja, hogy kiszórjuk az út közepére a homokot, majd egyszerűen végigsöpörjük az úton, hogy beperegjen a résekbe.

Lépőkövek

Az utaknak nem kell feltétlenül összefüggőnek lenniük, akkor is nagyon szépek, ha csak egymás után rakott kövekből állnak. Ebben az esetben pedig nagyon széles a választék, amiben lubickolhatunk, amikor válogatunk.

Bármilyen, nagyobb, sík felületű kő megteszi, még csak arra sem kell figyelni, hogy a színük, vagy a méretük egyezzen. Persze aki szereti a szimmetriát, az is megtalálhatja egy kőkereskedésben, amit keres.

Akik szeretik a különlegesebb megoldásokat, azoknak nem kész köveket, hanem alapanyagokat kell vásárolniuk. Méghozzá beton hozzávalókat, mert saját magunk is gyárthatunk lépőköveket. A minta pedig a képzeletünkre van bízva. Nem is kell más, csak türelem, és egy forma, amibe kiöntjük a katica, hal, vagy éppen lepke alakú lépőköveket. Ennél is egyszerűbb, ha szedünk néhány nagyobb lapulevelet, és a fonákjukra szépen ráhalmozzuk a kevésbé híg betont. Szépen elsimítjuk, a felesleget leszedjük, és kiszárítjuk. A lapulevelet a végén vegyük ki belőle, és már kész is a levél alakú lépőkő (nem kell megijedni akkor sem, ha beleragad a levél, ki lehet súrolni belőle, ha teljesen megkötött a beton, csak ebben az esetben veszítettünk egy „öntőformát”).
Hozzászólások (1)

Hibszky Anna
2014. ápr. 17. (3 152 napja)
Nagyon ötletesek és jól is mutatnak. Köszönöm!