szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tél végi teendők a méheknél

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 29.


Ha a méhcsaládok jól ellátottak élelemmel, a méhész számára semmiféle gondot nem jelent. 

Tél végi teendők a méheknél

A petézés megindulására a méhcsalád erősödő zúgásából lehet következtetni. Erre mutat az is, hogy a kaptár tetején a hó, a fészek fölött olvadni kezd. Ugyancsak azt jelenti a kijáróban észlelhető páralecsapódás. Enyhébb napokon pedig megjelenhetnek a kijáróban a szellőztető méhek is. Ezek mind a rendezett, egészséges belső állapot jelei.

Azokban a családokban, amelyekből hideg időben is sűrűbben repülnek ki a méhek, valami nincs rendben. Ha a kijáróban futkosnak a méhek, mintha keresnének valamit, akkor esetleg anyátlanul vannak. Egyes családokból telt potrohú méhek repülnek ki. Ürítés után visszatérnek, ha közben meg nem dermednek. Ezek a családok rosszul telelnek. Ennek oka az anyátlanság, rossz élelem, esetleg betegség lehet. Néhány ilyen méh még nem jelent veszélyt. Az erősebben összepiszkított kijáró, már súlyosabb állapot jele.

A családok ellenőrzését csak akkor végezhetjük el, amikor a méhek a testükben felhalmozódott emészthetetlen anyagot már kiürítették. Erre akkor kerül sor, ha a hőmérséklet 10 fok fölé emelkedik. A méhcsalád ilyenkor megbontja  a telelőcsomót. A méhek először szórványosan jelennek meg a kijáróban. Ahogy nő a hőmérséklet a számuk egyre jobban növekszik. Vígan röpködnek a levegőben és közben ürítenek. Minél kellemesebb az idő, annál messzebbre repülnek a méhek a kaptártól. Ilyenkor helyezünk ki itatókat, a méhek ugyanis rendszerint már az első kirepüléskor keresik a vizet.

Azok a családok, amelyeknek a méhei serényen röpködnek, élénken mozognak, a kijáróban szellőztetnek, jól teleltek, rendben vannak. A sikeres telelés jele az is, ha a méhek megkezdik a takarítást.

A gyér, de vidám röpködés sem jelent feltétlenül bajt. Sőt még az sem mindenkor, ha egy-egy család egyáltalán nem mozdul meg. Ez alsó kijárós kaptároknál gyakori. Azok a családok, amelyek nem mutatnak életjelt, hallgassuk meg. Ha a méhek nyugodtan, egyenletesen zúgnak, aligha lehet bajuk. Ha semmi neszt nem hallunk, akkor koppantsuk meg a kaptárt. Ha erre a család erősen felzúg, majd hangja nyugodt duruzsolássá szelídül, biztosra vehetjük, hogy nincs baj. Jól telelt, nem érzi szükségét a kirepülésnek. Ha koppintásunkra csendes, szinte síró hang a válasz, akkor baj van, ha egyáltalán nem érkezik, akkor a család elpusztult.   

Figyelmeztető jelzéseket olvashatunk ki a méhek viselkedéséből a röpködés vége felé is. A rendben lévő családok legkorábban elülnek. Legfeljebb néhány szellőztető méhet látunk a kijáróban, vagy annak közelében.

Az anyátlan családok nem nyugszanak meg. A kijárón ide-oda szaladgálnak. A család koppintásra hosszú zúgással felel. Erre azt mondjuk, hogy sír. Hasonlóan viselkedik az éhező család is.

A gyanús családokat minél előbb meg kell nézni. Ezt akkor is meg kell tenni, ha az időjárás arra nem a legalkalmasabb. Az anyátlan családot anyásítjuk, másokkal egyesítjük vagy szétosztjuk. Az éhezőknek tartalékból vagy más családtól mézes lépet adunk. Ennek híján fészke fölé, a keretek felső lécére puha cukorlepényt helyezünk.

Az életjelt nem mutató családot nézzük meg. Ha valóban elpusztult, a kaptárt azonnal csukjuk le. A kijárót is gondosan zárjuk le. Helyes, ha azoknál is ezt tesszük, amelyekből csak egy kevés maradt életben. Az ennyire leromlott család már életképtelen.

A tavaszi veszélyes időjárásban a családoknak fészkük gondos takarásával sokat segíthetünk. Ezért az esetleges hiányos takarást, ha eddig nem tettük volna meg, most egészítsük ki.

A tisztuló kirepülés után minél előbb adjunk a családoknak gyomorvész elleni antibiotikumot tartalmazó, gyógycukorlepényt. 

Kapcsolódó cikk: Akik az édes harmatra utaznak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia