szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télen a nyár ízeit? Miért ne!

Topor Erika, 2014. szept. 29.


A tél általában a vitaminszegény táplálkozást vonzza maga után, de ennek nem kellene így lenni. Pár apró trükkel magunk is illatos fűszernövényekkel készült sülteket, vagy friss zöldségeket tehetünk az asztalunkra, akár télen is.

Télen a nyár ízeit? Miért ne!

A hagyma és krumpli télen a helytelen tárolás következtében igen gyorsan megromlik. Egyrészt a szellőzés nélküli tárolóknak, másfelől a párának köszönhetően. A kamrába tárolt hagymát célszerű átszellőztetni. Ha barkácsolni van kedvünk, és picit értünk az asztalos és villanyszerelési munkákhoz, akkor könnyűszerrel készíthetünk professzionális zöldségtároló szekrényt. Nem kell hozzá sok alapanyag, elég egy régi szekrény, műanyagkosarak, faanyag, fűrész, ventilátor és a szereléshez szükséges eszközök, mint pl. kalapács, szög és csavarhúzó. A polcok helyére kerülnek a műanyag rekeszek, melyekbe tároljuk majd a muníciót. A szekrény alját vágjuk ki, és a ventillátort úgy szereljük be, hogy lentről felfelé áramolhasson a levegő. Időkapcsolóval is elláthatjuk, így nem kell figyelni a szellőzést, mert magától bekapcsol pár percre a hagymatároló szekrény. Az egész rendszer célja, hogy a krumpli és a hagyma ne tudjon befülledni télen, így sokkal tovább eltárolhatjuk őket, mint ha egyszerűen csak a kamrába raknánk.

A hagymatárolásra egy másik lehetőségünk is akad, mely ugyan kevésbé esztétikus, de szintén nem engedi a hagymafejeket összepenészedni. A régi nejlonharisnyákat töltsük meg hagymával, majd akasszuk fel a kamrában. Ha ügyesek vagyunk, akkor fentről mindig újakat tudunk beletölteni, lentről meg a legrégebbit felhasználni!

Fűszernövényekkel is legyünk kreatívak, hiszen nem csak a levegőn szárítás módja létezik. Varrjunk konyharuhából zsákokat, kis akasztót is tehetünk rá, majd töltsük meg fűszernövényekkel. A zsákot tehetjük a mélyhűtőbe is, így hamar íz és aromavesztés nélkül megszárad, un. hidegszárítással.

A fűszernövények másik tartósítási módja, ha olajba vagy vajba keverjük őket. Vegyünk egy jégkocka tartót és töltsük meg olajjal, szeleteljük bele a fűszernövényeket és tegyük így be a mélyhűtőbe dermedni. Vajjal is hasonlóan készítsük, de ebben az esetben ne olvasszuk fel a vajat, mert azzal a fűszernövényeket is hőhatás éri, hanem keverjük habosra a fűszernövényeket a vajjal, és ezt a krémet töltsük bele a jégkocka tartó fakkocskáiba, és mélyhűtőbe téve ezzel a megoldással is sokáig tartósíthatók az íz és aromaanyagok.

A répa és petrezselyemgyökér szárítása szintén praktikus megoldás lehet. Ha ragaszkodunk a saját termesztésű leveszöldségekhez, de nincs kamránk, ahol hosszú időre betárolhatjuk a friss gyökérzöldségeket, akkor készítsünk belőle saját fűszerkeveréket. Aprítsuk fel a répát, petrezselyemgyökeret, zellert nagyon apró darabokra, szinte morzsákra egy éles késsel. Akár hagymát is tehetünk bele szintén apróra szeletelve. Egy tepsibe vágjunk bele sütőpapírt, majd a meleg sütőbe tegyük bele a tepsire kiszórt aprólékot. Ha nem sütjük, csak a meleg sütőben hagyjuk megszáradni, akkor szárított zöldségek formájában igen sokáig tárolható a saját répa és zellergyökér is. Levesbe, salátákra szórva, húsokhoz igen ínycsiklandozó kiegészítő lesz!

Kapcsolódó cikk: Menekítsd a fagy elől! Dália és kardvirág
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia