szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télen is van élet a teraszon!

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 10.


Az ünnepi hangulatot meghosszabbíthatjuk, ugyanis a cserepes fenyőfát, pl. a cukorsüvegfenyőt, a vágott fával ellentétben az ünnepek után nem kell kidobni, ünnepi díszben felöltöztetve, továbbra is szép dísze lehet a terasznak. És ha még fényfűzért is teszünk rá, akkor az esti hangulatvilágításról is gondoskodtunk. De a rendszeres öntözésről és tápanyag-ellátásról nem szabad megfeledkezni.

Télen is van élet a teraszon!

Téli saláta a virágládákban

Az üres virágládák, amelyekből ősszel kiszedtük a virágos növényeket, a téli időszakban is zöldellhetnek, ha beültetjük fagytűrő salátával, amelyből aztán folyamatosan szedegethetünk. Erre a célra alkalmas a madársaláta és a téli porcsin. Különösebb gondozást nem igényelnek. A madársalátából többször is szedhetünk, ha a levélrózsákat nem vágjuk le tőből. A téli porcsin novembertől áprilisig folyamatosan növeszti a ropogós, zamatos leveleket, de a virága is finom ínyencség. A levélszárat 1 cm-rel a föld felett vágjuk le. A középső szívleveleket hagyjuk meg, hogy újrasarjadhasson. A salátát tartós fagy esetén takarjuk le fátyolfóliával.

A cserepes rózsák téli védelme

Amint a tartós fagyok megérkeztek, tanácsos a cserepes rózsát gondosan betakarni. Először is tegyük a cserepet egy árnyékos fal mellé, hogy a rózsa védve legyen a téli naptól. A szemzés helyét és a gyökerét védeni kell kiszáradástól és a fagytól. A növény tövét töltögessük fel földdel, azután a növényt csomagoljuk be légbuborékos fóliába. Ez képezi a záró-réteget, amit kívülről még beburkolunk bambusz gyékénnyel vagy juta szövettel és végül az egészet átkötözzük egy zsinórral. A légbuborékos fólia helyett a szövet és az edény közötti részt ki lehet tölteni száraz falevéllel vagy szalmával. A rózsa hajtásai közé tűzhetünk még fenyőágakat. Fagymentes időszakban néha öntözzük meg, hogy ki ne száradjon.

Tipp!

A telelőhelyen a növényeket gyakran megtámadhatja a gyapjas és a pajzstetű. Egy régi fogkefe vagy szivacs segítségével távolítsuk el a tetveket, amennyire csak lehet, majd a levelekre permetezzünk tetűirtót. Szükség esetén a kezelést ismételjük meg.

A kiürült agyag virágcserepeket tegyük száraz helyre, hogy a fagy ne tegye tönkre.

Tetszetős növények

Amikor a tél teljesen átveszi az uralmat, keresetté válnak a robosztus növények, amelyek a teraszon vagy a bejáratnál hangulatos látványt nyújtanak. Erre a célra alkalmasak az alacsony termetű, fagytűrő, lassan növő örökzöld növények. Szépen mutat pl. a japán dérbabér vagy a fajdbogyó, melyeket piros gömbölyű termésük teszik feltűnővé. Kiegészítőül jól mutat mellettük a díszfű. Cserepes tartásra alkalmas a ’Frosted Curls’ sás vagy az alacsony növésű tollborz-fű. Nagyon népszerűek a díszkáposzta különböző változatai is. De fűszernövényeket is használhatunk, pl. kakukkfüvet vagy rozmaringot. Jó megoldás, hogy a külön cserepekbe ültetett növényeket az ablakpárkányra helyezett ládába rakosgatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Díszkertünk téli szépségei
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia