szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télen virágzó szépségek

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 13.


A tél a virágok szerelmesei számára nem könnyű időszak. Ilyenkor a természet pihen, a növények alszanak, ezért le kell mondanunk a színpompás virágok látványáról. Vagy talán mégsem? Bizony, vannak olyan szépségek, melyek erre az évszakra időzítik a kikeletet. Legyenek akár lakásban, akár a kertben, sok szép pillanatot szerezhetnek nekünk a zord és sötét hónapokban.

Télen virágzó szépségek

A lakás díszei

 

Amikor a téli virágokról esik szó, elsősorban azokra gondolunk, melyek tradicionálisan ebben az időszakban szoktak megjelenni az üzletek polcain. Ilyen a mikulásvirág vagy éppen a karácsonyi kaktusz. Mindkét növény tökéletes választás, mivel nem különösebben igényesek, de a tápanyag-utánpótlásra oda kell figyelni, hogy a virágzás ne maradjon el. A mikulásvirág esetében van egy kis turpisság a dologban. Ugyan valóban van virága is, ám szépségét az azt körülölelő felleveleknek köszönheti, melynapjainkban már több különböző árnyalatban is megtalálható, a nemesítésnek köszönhetően. A növény egyébként örökzöld, így nem csak a téli időszakban lesz a lakásunk dísze.


Egy másik nagy népszerűségnek örvendő faj, az afrikai, vagy fokföldi ibolya. Ez az apróság megfelelő körülmények között gyakorlatilag egész évben virágzik, az emberek nagy örömére. Fényigénye nem nagy, a közvetlent nem is kedveli. Tápanyagot közepesen igényel, öntözni azonban csak alulról szabad, hogy a leveleket ne érje a víz. Ha mégis megtörténne, azok foltosak lesznek, valamint a fentről történő locsolás következtében a gyökerek berohadhatnak. A tönkrement részeket azonnal el kell távolítani, ellenkező esetben a növény rövid időn belül elpusztul.


Azoknak, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak növényeket életben tartani, remek választás lehet a korallvirág. Ez az apró, tömött, vagy éppen futó növény rózsaszín vagy sárga virágokkal örvendezteti meg a gondozóját télen is. Ehhez nincs is másra szüksége, csak rengeteg fényre, és arra, hogy ha a talaja száraz, akkor megöntözzük. Helyezzük a déli fekvésű ablakok párkányára, és szinte biztosan gyönyörködhetünk a virágzásában egész évben.


Az egyik legszebb választás lehet a tél virágait tekintve a jázmin. Ez a gyönyörű futónövény fehér virágrengeteggel hálálja meg a gondoskodást, ezzel olyan hangulatot teremtve, mintha a szobában is hullana a hó. A másik tulajdonsága, melytől még népszerűbb, hogy nagyon kellemes és intenzív bódító illatfelhőt ereget a karácsonyi fenyőillatot kiegészítve. Kedveli a sok fényt, és az alacsonyabb hőmérsékletet, de azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek lakásában melegebb van, mivel létezik magasabb hőfokot kedvelő fajtája is.

 

Kert

 

Bár gyönyörű látványt nyújthat a fehér paplan alá bújt kert látványa, azt kiegészítve sem utolsó egy télen virágzó növény. Nem is beszélve arról, amikor a hó nem érkezik meg, így a látvány elég lehangoló tud lenni. Ennek megoldására érkezik a fekete hunyor, vagy más néven karácsony rózsája. Tulajdonképpen egy nagyon korai virágzású növényről van szó, mely olyannyira kapkod, hogy a kikeletet már decemberben elkezdheti. Virága kezdetben zöldesfehér, mely később piros árnyalatot vesz fel. Gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, akár a teraszon, cserépben is nevelhetjük. Arra azonban vigyázni kell, hogy a fekete gyökér- amelyről a nevét is kapta- erősen mérgező, ezért az átültetésnél óvatosan kell vele bánni.


A tündérfa is arra hivatott, hogy a téli időszakban elűzze tőlünk a rosszkedvet és a lehangoltságot, a tápanyagdús talajt kedvelő cserje a megfelelő körülmények között már decemberben megkezdi a virágzást, és 2,5 cm hosszú, krémszínű, kellemes illatú díszekkel ajándékoz meg bennünket. Világos helyre ültessük, hogy szépen növekedhessen, így néhány év alatt akár 3-4 méter magasra is nőhet.

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!