szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Telepíts egyszerűen sövényt ősszel!

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 07.


Örökzöld levélkülönlegességének köszönhetően a babérmeggy (Prunus laurocerasus) nem csak sövény- és szegélynövényként, hanem talajtakaróként is rendkívül népszerű. A bokor nem támaszt különleges igényeket a talajt illetően, és a gondozása is meglehetősen egyszerű.

Telepíts egyszerűen sövényt ősszel!

Tavasszal viszont sok kerttulajdonost elbátortalaníthatnak a jelentős fagykárok, hogy a levelek elszíneződhetnek, és végül le is hullhatnak. Ennek oka a napsütéses időjáráshoz társuló késői fagy, melynek következtében a levelek, sőt egyes esetekben az ágak is elszáradnak. Bár a bokor általában helyrejön, eltart néhány hétig, amíg az új hajtások kiegyensúlyozzák a veszteséget.

Fagytűrő fajták előnyben!

A kora őszi új sövénytelepítéshez válasszunk tehát fagyra nem érzékeny fajtákat. A fajtaválasztás mellett a hely is befolyással van arra, hogy a növény mennyire lesz képes megbirkózni a késői fagyokkal.

Így a szélvédett helyen álló és csoportosan ültetett növényeknél sokkal ritkábban mutatkoznak fagykárok, mint a szabadon álló bokroknál. Olyan régióban, ahol fennáll a késői fagy veszélye, a félárnyékos vagy árnyékos fekvést részesítsük előnyben, az ültetéssel pedig várjuk meg a tavaszt.

Növényünket olyan mélyre ültessük, mint korábban a cserépben voltak. A bokrok körül a földet jól tapossuk meg, majd locsoljuk meg, és ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem.

Melyek a fagyra nem érzékeny fajták?

Diana: rézszínű friss hajtásaival tűnik ki. Alkalmas sövénynek, szoliternek és csoportos ültetésre.

Cherry Brandy: terebélyes növése és 70 cm körüli magassága miatt robusztus talajtakarónak használják. Gazdag termést hoz.

Herbergii: a felálló növésű bokor egyaránt alkalmas dús sövénynek, illetve szoliter vagy csoportos ültetésre. A sötétzöld levelek keskenyek és meglehetősen hosszúak.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!