szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téli zöldség – a bimbós kel

Topor Erika, 2012. nov. 29.


 A gyermekek rémálma, szülők kedvence – egy igen megosztó zöldségünk a kelbimbó. Főleg a hűtőipar számára termelik, mert frisspiacra kevésbé eladható, de azért mi szeretjük.

 
 

Téli zöldség – a bimbós kel

 Az 50-es évek elején kezdték el állami gazdaságokban termeszteni, és már ekkor is a hűtőipar volt a fő felvásárlója. További nagy előnye, hogy a szár és a visszamaradó lombot a tehenészetek sikerrel felhasználhatják: a tejhozamot ugrásszerűen növelni tudták, mely azokban az években nagy jelentőséggel bírt.


Nagy, akár méteresre megnövő szárán a levelek tövében nőnek a bimbói, melyek káposztához hasonlítanak. Egy száron akár 100 bimbó is lehet. Érdemes tudni róla, hogy kétéves növény, tehát első évben csak a vegetatív részeit fejleszti ki, és a második évben hozza a magot. A nálunk kapható bimbóskel magok továbbtermesztésre is alkalmasak.


Könnyű termeszteni, ezért kezdő kertészkedőknek is ajánlott. Trágyázott talajt kedveli, több kálisót és kevesebb nitrogént igényel. Fényigényes és vízigényes. Homokos talajon többet kell öntözni, mint középkötött talajokon. 50×50 cm vagy 70×70 cm távolságra ültessük egymástól a növényeket. Ha túl sűrűre ültetjük a palántákat, akkor a bimbók mérete kisebb lesz.


Magassága miatt térelválasztónak is ültethetjük a veteménybe, de ha nem ez lenne a cél, akkor inkább az ágyás hátsó felébe ültessük, hogy a későbbi munkákba ne legyen zavaró a nagy lombjaival és közel egy méteres magasságával.


A nagy lombleveleket szeptember környékén el lehet kezdeni ritkítani, letördelni, hogy a bimbók tökéletesen fejlődhessenek. Októberben a levélrózsa közepét kivághatjuk, és ezt zsenge kelkáposztaként tálalhatjuk. Mivel a bimbóskel jól tűri a hideget, ráadásul még a téli fagyokat is, ezért nem kell teljesen betakarítani, hanem időzíthető a felhasználáshoz! Egy tőről 300-600 grammnyi bimbó szedhető le.


A bimbóskelnek sok kártevője van, földibolhák, káposzta-bagolylepke hernyója, levéltetvek és meztelen csigák. 
 

Beltartalmi értékei kiválóak: sok benne az A, B és C-vitamin. Jelentős a rost- és fehérjetartalmuk. Ennyi érv elég is ahhoz, hogy meggyőzzön minket a kelbimbó fogyasztásának hasznosságáról.

 

Kapcsolódó cikk:

3 téli zöldség a jó egészségért

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia