szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télindító cikóriasalátával és vérontó pimpóval

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 24.


A cukorsüveg saláta ugyanolyan hidegtűrő, mint a radicchio, és károsodás nélkül bírja a fagyot, mínusz 5 fokig. 

Télindító cikóriasalátával és vérontó pimpóval

Enyhébb éghajlaton, vízáteresztő, humuszban gazdag talajon az enyhén kesernyés cikóriasaláta az ágyásban telelhet, és közben egyre kellemesebb lesz az íze. A megfagyott salátafejekhez ne érjünk hozzá, a szedéssel várjunk, amíg az idő megenyhül.

Az enyhe éjszakai fagyot az endívia is jól átvészeli. A hidegebb éghajlatú régiókban a levélrózsákat november végén le kell szedni. Kemény papírba csomagoljuk egyesével, 8 fokos hőmérsékletig még kb. 3 hétig tárolható.

A széles levelű fajták jobban tárolhatók és kevésbé érzékenyek a fagyra.

Vérontó pimpó

Hagyományosan emésztési panaszok és szájnyálkahártya gyulladásának kezelésére használják, bőségesen tartalmaz cserzőanyagokat. A 30-40 cm-es növény Észak-Európában mindenhol nő, de a savas talajt előnybe részesíti. Ötkaréjos levele és sárga virága van. A föld alatti rizómákat ősszel ássuk ki, és vágjuk apróra. A levegőben lévő oxigénnel érintkezve a vágási felület vérvörösre színeződik. A megszárított gyökérdarabokból főzetet készíthetünk vagy szeszbe áztathatjuk.

Tipp! Tinktúra készítéshez használjunk 20 % -os alkoholt, (gyógyszertárit) és több hétig áztassuk benne a vérrontó pimpó gyökerét. 

Kapcsolódó cikk: Bababőr levendulával
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!