szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Teljesítményfokozó gyógynövények

Topor Erika, 2015. máj. 21.


A tavaszi fáradtság leküzdésére kerestük a megoldásokat. Teljesítmény centrikus világunkban nincs időnk még elfáradni sem, így mindig toppon kell lenni. Ehhez kerestük a megoldásokat.

Teljesítményfokozó gyógynövények

A teljesítménynövelésnek többféle iránya lehet. Egyrészt a munka területén lehet szükségünk a teljesítményünk növelésére, másrészt lehet az idegi kimerülés csökkentése, hogy ezzel növeljük a teljesítményünk. De ide sorolhatók a szexuális teljesítmény fokozására használatos szerek. Az efféle gyógynövények használatánál először meg kell határozni, milyen területen szeretnénk teljesítményünket növelni.

A lelki kifáradás kezelésére a valeriana, a citromfű talán az egyik legismertebb természetes nyugtató.

Immunerősítés területén a spirulina alga, a bíbor kasvirág, a hibiszkusz a legelterjedtebb. A spirulina algát kapszulásan vagy tablettásan tudjuk leggyakrabban magunkhoz venni, de por állagú un. Superfood-ként is kapható. Az Echinacea, vagyis a bíbor kasvirág teaként, cseppként kapható legtöbbször, talán az egyik legismertebb immunerősítő jelenleg. Teája kellemes ízű, hársfával, citromfűvel kombinálva nagyszerű keverék. Ugyanígy a hibiszkuszt is teaként fogyasztjuk elsősorban.

Teljesítményfokozó lehet tiltott (doppinglistás) összetevőket tartalmazó gyógynövény is, így például a Sida cordifolia, amelynek gyökere három sympathomimeticus amint tartalmaz. Hasonló teljesítményfokozó étrend-kiegészítőket készítettek az un, ma-huangból, vagyis az Ephedra sinica – kínai csikófark növényből is. Magyarországon a belőle készített étrend kiegészítők és fogyasztószerek csak receptre kaphatók.

Ugyanígy az ismertebb gyógynövények közé tartozik a Panax ginseng (ginzeng), vagy a Schisandra chinensis (sizandra, keserűfű), Rhodiola rosea (rózsás varjúháj) mindhárman az ekdiszteroid tartalmú növények közé tartoznak. A belőlük készült étrend-kiegészítők jelenleg is kaphatók a bioboltokban.

A ginzeng számos hatóanyagottartalmaz, szaponinokat, fitoszterolt, aminosavakat, valamint vitaminokat is. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentrálóképesség növelésére, fáradtság, kimerültség, hosszan tartó fokozott testi és/vagy szellemi igénybevétel esetén, tehát hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához. Mindenkinek – kortól és nemtől függetlenül – hasznos lehet a rendszeres ginzeng fogyasztása, különösen, ha épp olyan időszakot él, mely fizikailag vagy szellemileg erősen igénybe veszi. Nem véletlen, hogy Kínában „életgyökérként” is emlegetik. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a túlzott fogyasztása alvási nehézségeket okoz, mert annyira felpörgeti a szervezetet, hogy este sem fogunk tudunk lefeküdni miatta és pihentetően aludni.

Ha a piacról szeretnénk olyan gyógynövényt begyűjteni, mely teljesítményfokozó, akkor az elsők között lesz a cékla. Emellett a gyömbért is előszeretettel használjuk.

Sportolás előtt egy nagy pohár búzafű lé javasolt, mivel tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és fehérjével, természetesen a magas klorofilltartalom mellett.

Kapcsolódó cikk: Birs, a különleges csemege
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!