szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télűző zölderdő a lakásban

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 26.


Nem kell mindig virágba borulni! A páfrányok, pálmák és levéldísznövények csodás látványt nyújtanak és könnyebben is gondozhatók, üde színfoltokat képeznek, mert kifejező, életteli látványosságok. Kezdjük télűző zölderdő túránkat!

 

Télűző zölderdő a lakásban

Amikor a szürke téli időjárás kedvünket szegi, bent a házban kétszer olyan jól esik a friss zöld látvány. Az eltérő növési formák – némelyik levéldísznövény olyan, akár egy élő szobor, mások buján terebélyesek, levél-gazdag dzsungelhangulatot teremtve – gondoskodnak a változatosságról. Így könnyen találhatunk odaillő lakótársakat bármilyen ízlésnek, helyi adottságoknak és berendezési stílusnak megfelelően.


A zöld tónusok a legkülönfélébb árnyalatokkal csábítanak. A levelek hol telített fenyő-zöldben ragyognak, hol pedig világosak és kifinomultak, mint például a vénuszhaj páfrány kigöngyörödő levéllegyezői. Plusz színekkel gazdagítják az összképet az olyan tarka levelű szobanövények, mint a virágcsalán vagy a pettyeslevél. A szobanövények zöldje nemcsak szép. Az életteli zöld látványa ellazít és jókedvre derít. És mellesleg a levelek a levegőt is feljavítják: vizet párologtatnak, megemelve ezáltal a páratartalmat, megköti a port, és a zárt térben csökkenteni tudják bizonyos káros anyagok, például a formaldehid koncentrációját.


A zöld növények bemutatására új lehetőségek is kínálkoznak. Zöld függönyt alakíthatunk ki például az olyan futónövényekből, mint a szobai futóka és a viaszvirág, ha hajtásaikat a plafon közepéből hagyjuk alácsüngeni, ahelyett, hogy, felfelé vezetnénk egy rácson. Ha egymás mellé többet felakasztunk, szellős térelválasztóként fognak hatni. A páfrány legyezői nagyszerűen kibontakoznak a falon, egy képkeretben, míg az újdonságnak számító kereklevelű Sansevieria cylindrica összefont vagy legyezőszerűen nevelt hajtásaival egyenesen térplasztikára emlékeztet.
Megfelelő helyen és az igényekhez igazított gondozás a legjobb előfeltételei az egészséges és szép növényeknek. Mivel a zöldnövények nagy része trópusi esőerdőkből származik, általában világos, párás, tűző napsütéstől védett helyre, valamint egyenletesen nedves földre van szükségük. Ellenben a szukkulensek, mint az aloé, a pozsgafa és a buzogányfa, melyek leveleiben vagy törzsükben vizet tárolnak, a napos helyet és a ritkább öntözést részesítik előnyben, ezért két öntözés között a földet mindig hagyni kell jól kiszáradni.


Tarka papagájok a növények birodalmában:


- Hol színes erezet fut végig a leveleken, mint a hálóslevélnél, hol krém-fehér vagy halványsárga levélszegély gondoskodik változatosságról. Tarka foltokkal ékeskedik például a kroton, a királybegónia és a virágcsalán.


- Sok zöld levéldísznövénynek léteznek foltos levelű fajtái is, így például a kislevelű fikusznak, a kapaszkodó fikusznak és a sugáraráliának. A levélsejtekben úszkáló levegőbuborékok visszaverik a fényt, ezért látszik fehérnek a folt.


- A gondozásnál fontos, hogy a színes levelű növényeket állítsuk minél világosabb helyre. Fényhiány esetén a rajzolat és a színek kihalványodnak, a levél „bezöldül”. A közvetlen napfényt azonban feltétlenül kerülni kell.
 

A tarka leveleivel remekül mutat a bádog vödröcskében a királybegónia, például a konyha ablakában.


Az aprócska növényekből különleges kompozíciók hozhatók létre hasas üvegpalackokban vagy üvegharang alatt.


Fémesen csillámlik az ördöglevél lombja – pompás növény, de igényes a gondozását illetően.
 

A Crassula orbicularis rokonságban áll a majomfával. Ha télen, egy hűvös ablakpárkányon tartjuk, ez serkenti a tavaszi virágzást.


Igénytelen növény az aloé. Mivel a vonzó, kékeszöld levélrózsákkal rendelkező szukkulens elviseli a hosszabb öntözési szünetet is, ideális mindazok számára, aki gyakran vannak úton.


Mindig hatásos: egy fajtából több példány sorban felakasztva. Például az ’Aureum’ szobai futóka nagyon jól mutat. 
 

Faliképként különleges a hatása két szarvasagancspáfránynak. Nyírfakéreggel bevont tejfölös vedrek szolgálnak kaspóként. Ezeket négyzet alakú deszkalapokra rögzítjük, és úgy akasztjuk fel a falra.


Halványrózsaszín erek futnak végig a hálóslevél (Fittonia) levelén, tetszetős hálómintát eredményezve. Naponta permetezzük vízzel, kerüljük a huzatot és a hideget.


Márványmintás leveleivel vonzza magához a tekintetet a szégyenlősvirág. A zöldes színű csöves virágok nyáron jelennek meg.


Egy őserdei óriás törzsére emlékeztet a kislevelű fikusz léggyökereinek fonata.


Gondozási tippek télire:


Télen jóval kevesebb a fény, ezért a szobanövényeket ilyenkor minél világosabb helyre kell állítani. Ideális az ablak közvetlen szomszédságában.


Kevesebbet öntözzük, a vízigény csökken. A trópusi növények földje legyen mindig mérsékelten nedves, a szukkulenseket csak kb. négyhetenként öntözzük.


Figyeljünk a páratartalomra. A fűtőtestre helyezzünk vízpárologtatót, a levéldísznövényeket reggelente rendszeresen permetezzük vízzel.


Elég négyhetente tápoldatozni.és ellenőrizzük a kártevők esetleges megjelenését.

 
Hozzászólások (1)

Wallgo Design
2016. máj. 22. (2 325 napja)
Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: www.wallgo.hu


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia